Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Stijgbeugeloperatie

Stapedotomie

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat gaan we doen?

De vastzittende stijgbeugel wordt opgezocht, waarna op de plek van de stijgbeugel een titanium prothese wordt geplaatst. Deze neemt de functie van de stijgbeugel over.

Hoe gaan we te werk?

De operatie wordt meestal in narcose uitgevoerd. Via de gehoorgang wordt het trommelvlies opgetild zodat de ruimte van het middenoor waarin zich de stijgbeugel bevindt, wordt bereikt. Omdat deze erg klein is, wordt de operatie onder de microscoop uitgevoerd. In het voetje van de stijgbeugel wordt een klein gaatje geboord. Hierin komt de prothese te zitten, die met een oogje aan het aambeeld wordt vastgemaakt. Het beugeltje van de stijgbeugel, die geen functie meer heeft, wordt verwijderd.

Wat is het doel?

Met de stijgbeugeloperatie wordt de functie van de vastgegroeide stijgbeugel hersteld door middel van een titanium prothese, zodat het gehoor kan verbeteren.


Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De ingreep wordt in narcose uitgevoerd.

Kort na de operatie?

Meestal geeft een stijgbeugeloperatie weinig pijn. Omdat er een tampon in de gehoorgang wordt achtergelaten en er een plakker of verband om het oor zit, is het gehoor in de eerste week of weken na de operatie nog meestal nog niet duidelijk verbeterd. Dat is normaal. Soms is de smaak wat veranderd of is er een doof gevoel in de tong. Dat gaat meestal na enige tijd langzaam weer over. Soms treedt in enige (draai)duizeligheid op.

Resultaat

Het resultaat van een stijgbeugeloperatie kan meestal pas na een aantal weken worden beoordeeld. U krijgt dan een gehoortest. Als de operatie goed is gelukt, is het gehoor merkbaar en meetbaar verbeterd. Mocht het resultaat tegenvallen, dan is langer afwachten soms zinvol of kan een heroperatie worden verricht.

Wanneer neemt contact op?

In geval van pijn, aanhoudende draaiduizeligheid of bloed uit het oor.

Hoe kunt u ons bereiken?

Wanneer: maandag tot en met vrijdag van 08.00  tot 16.30 uur.
Gebouwcode: Ns, 3e etage, locatie staat vermeld op uw dagticket.
Telefoon: (010) 704 01 20


Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor