Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Veneuze stentplaatsing in been of bekken bij posttrombotisch syndroom

Het plaatsen van een stent (een metalen buisje dat het bloedvat openduwt) in een ader die dicht is gegaan als gevolg van littekenweefsel na een trombose (bloedprop in een ader)

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is deze behandeling?

U krijgt een plastic buisje in de ader van het been en/of de hals geplaatst. De vernauwing/verstopping in de ader wordt vervolgens vanuit dit buisje opengemaakt door deze op te rekken met een ballon. Daarna wordt, om de ader open te houden, een metalen stent geplaatst.

Hoe gaan we te werk?

U wordt meestal voor 2 dagen in het ziekenhuis opgenomen en door een team van artsen en verpleegkundigen begeleid die gespecialiseerd zijn in de behandeling van een diepe veneuze trombose.

Wat is het doel?

Het doel van de stentplaatsing is om de dichte aderen in bekken of lies weer te openen. De druk in het been of de benen zal daarmee afnemen en de klachten van het post trombotisch syndroom verminderen.


Voorbereiding

Voorafgaand aan de behandeling

Voor deze behandeling dient u nuchter te zijn. Dit betekent dat u 6 uur voor de geplande opname niet meer mag eten of drinken. Wel mag u uw medicijnen met een glas water innemen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

We voeren de behandeling uit onder een roesje of soms onder narcose. U zult dus niets voelen tijdens de stentplaatsing.


Op de verpleegafdeling

U kunt pijn voelen in uw rug of uw been. Uit de aanprikplek kunt u nabloeden. In dit geval wordt er afgedrukt.

Een voetpomp zorgt ervoor dat de bloedstroom op gang blijft als u stil in bed ligt. Verder krijgt u nadat de behandeling is afgerond zo snel mogelijk een bloedverdunner via een injectie toegediend.

De volgende dag wordt met een echo gecontroleerd of de behandeling effectief is geweest. De meeste patiënten gaan de dag na de ingreep naar huis.


Thuis

De rugpijn houdt vaak ook thuis nog aan. Indien de stent tot in het been is geplaatst, kan het ook in de lies pijnlijk zijn. Meestal trekt dit binnen 2 weken weg. Er kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn op de plaats van waaruit is geprikt.

We adviseren om zoveel mogelijk te bewegen en een steunkous te dragen. De bloedverdunners moet u elke dag spuiten. Als het been weer dik wordt of verkleurt, moet u zo snel mogelijk met het ziekenhuis contact opnemen.

Resultaat

Resultaat

Na twee weken komt u terug op de polikliniek Dermatologie voor een echo controle. Als de ader en stent dan goed open zijn, gaan we de spuitjes bloedverdunners omzetten naar tabletten. De klachten van de trombose zijn waarschijnlijk afgenomen en houden we bij aan de hand van een scorelijst.

We controleren de stent regelmatig met een echo, waarvoor u steeds bij ons op de polikliniek terugkomt.


Wanneer neemt u contact op?

Indien u een dik of pijnlijk been ontwikkelt of wanneer er een bloeding optreedt, dient u zo snel mogelijk contact met het ziekenhuis op te nemen. U belt dan op werkdagen met één van de verpleegkundigen of artsen, die uw situatie vervolgens beoordelen en u verdere instructies geven. Telefoonnummer 010 703 6411 of 06 24927123. In spoedeisende gevallen kunt u 's avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende vaatchirurg via de telefooncentrale van het Erasmus MC, telefoonnummer 010 704 0704. 

Voor vragen of het maken en verplaatsen van uw afspraak, kunt u mailen naar afspraak.derma@erasmusmc.nl.

Met wie heeft u te maken?

Voor deze behandeling wordt nauw samengewerkt tussen de dermatoloog (in opleiding), vaatchirurg (in opleiding), interventieradioloog (in opleiding), hematoloog (in opleiding), co-assistent, verpleegkundig specialist, verpleegkundige, doktersassistente, bandagist (aanmeter steunkous) en de physician assistent radiologie, zodat u de best mogelijke zorg krijgt.

Hoofdbehandelaars voor de veneuze stentplaatsing in been of bekken bij posttrombotisch syndroom zijn:

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor