Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Multiple Sclerose ErasMS

ErasMS is een multidisciplinair zorg- en onderzoekscentrum voor kinderen en volwassenen met multipele sclerose (MS). We richten ons, naast MS en neuromyelitis optica spectrumziekten, ook specifiek op andere ontstekingsziekten van hersenen en ruggenmerg.

Verhaal uit het centrum

Een specifieke variatie in het genetisch materiaal bij mensen met multiple sclerose gaat gepaard met een versnelde achteruitgang. Dat blijkt uit onderzoek van het International MS Genetics Consortium (IMSGC) waaraan neuroloog Joost Smolders van het Erasmus MC meewerkte.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Rotterdamse MS centrum ErasMS is een multidisciplinair zorg- en onderzoekscentrum. We zien patienten voor diagnose en eventuele (adviezen voor) behandeling van MS. We zijn het expertisecentrum voor neuromyelitis optica spectrumziekten (NMOSD), maar behandelen ook patienten met andere ontstekingsziekten van hersenen en ruggenmerg, zoals ruggemerg- of oogzenuwontsteking, neurosarcoidose, neurobehcet, CLIPPERS en Susac. 

Er wordt intensief samengewerkt met andere specialismen, zoals revalidatiearts, oogarts, uroloog en paramedici. Binnen ons zorgprogramma zijn er multidisciplinaire besprekingen met immunologen, longartsen, psychiaters en apothekers. 

Hiernaast is ErasMS een onderzoekscentrum met focus op MS en het afweersysteem. In verschilende onderzoeken volgen we deelnemers langdurig: kinderen met MS, volwassen met een eerste klacht van MS/ ontsteking, en volwassenen met primair progressieve MS.

Wat willen we bereiken?

Als ErasMS willen we enerzijds topklinische zorg leveren aan onze patienten en anderzijds middels hoogstaand onderzoek kennis vergroten om hiermee uiteindelijk ook de patientenzorg te kunnen verbeteren. Hiernaast dragen we bij aan de opleiding van artsen tot neuroloog en wetenschapper. 

  • Zorg

We willen zo zorgvuldig en snel mogelijk patienten, zowel met nieuwe klachten als second opinion, informeren over hun diagnose en behandelmogelijkheden. Daarnaast willen we ook patienten met zeldzamere ontstekingsziekten van hersenen en ruggenmerg zo optimaal mogelijk (multidisciplinair) behandelen en begeleiden.

  • Onderzoek

We willen middels een combinatie van wetenschappelijk klinisch en laboratorium onderzoek de kennis over ziektes als MS en NMOSD vergroten. We hopen hierdoor meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze ziekten, prognose/beloop en doelmatige inzet van bestaande en nieuwe behandelmogelijkheden.  

Wat maakt dit centrum bijzonder?

ErasMS is uniek vanwege de geintegreerde combinatie zorg en onderzoek. Hierbij is er een langbestaande interesse in de rol van het afweersysteem bij ontstekingsziekten van de hersenen, waarvoor er een intensieve samenwerking is met de afdeling immunologie. 

Vanuit zorgperspectief is er is brede aandacht voor ontstekingsziekten van hersenen en ruggenmerg.

Vanuit onderzoeksperspectief proberen we MS en NMOSD te begrijpen door gedetailleerd naar patienten te kijken. Dit doen we door het afweersysteem te bestuderen, maar ook klachten van patienten, erfelijke factoren (genetica) en levensstijl. Deze visie maakt dat ErasMS al jarengrote groepen mensen volgt, en hiermee inzicht heeft gekregen in factoren van invloed op het ontstaan en beloop van ziektes als MS.  Met publicaties van deze bevindingen in vaktijdschriften dragen we bij aan vooruitgang van kennis en uiteindelijk betere perspectieven voor mensen met MS en NMOSD. 

Aandoeningen en ziektebeelden

  • MS
  • Neuromyelitis optica

Wetenschappelijk onderzoek

  • PROUD-studie en PROUD kids: Wanneer u (waarschijnlijk) een eerste aanval van demyelinisatie heeft, kunnen wij vragen of wij u voor deze studie mogen observeren.
  • VIDEO-trial: u kunt mogelijk meedoen aan onderzoek naar het effect van vitamine D-behandeling op zenuwvezelverlies van het netvlies na een oogzenuwontsteking.
  • U kunt mogelijk meedoen aan onderzoek naar de invloed van de erfelijke factoren op het ontstaan van MS.

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor