Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Wondexpertise Erasmus MC

Wondexpertise Erasmus MC zet zich in voor de patiënt met een complexe wond. De wondconsulent maakt een behandelplan dat past bij de wond. De behandelend arts, de uitvoerende thuiszorg of het verpleeghuis èn de patiënt zijn nauw betrokken.

Over dit centrum

Wat we doen

Geen enkele wond is hetzelfde en soms geneest een wond niet uit zichzelf.

De wondconsulenten van Wondexpertise Erasmus MC hebben veel kennis over wonden en de zorg ervoor. Hierdoor wordt bij elke wond een passend advies gegeven.  Er wordt gestreeft naar de best mogelijke zorg op dit gebied, zowel klinisch als poliklinisch.

Hoe we dat doen?

Allereerst gaan we het gesprek aan. Hoe is de wond ontstaan en wat is de verwachting? Er wordt gezocht naar een passend beleid om de wond zo goed mogelijk te behandelen en de patiënt zoveel mogelijk comfort hierin te bieden. Zo nodig wordt de patiënt nogmaals gezien om te bekijken of het beleid dat is ingezet, nog steeds het juiste beleid is. Zo nodig wordt het beleid aangepast.

Naast patiëntenzorg organiseren we ook scholingen, zowel intern als extern en participeren we in onderzoek.

Wondverpleegkundigen aan het werk

Wat willen we bereiken?

Het hebben van een wond, kan een behoorlijke impact hebben op het leven. Wij willen bereiken dat de wond zo goed en snel mogelijk geneest en dat ondanks de ongemakken van de wond, het leven zoveel mogelijk opgepakt kan worden.
 
Wij vinden het belangrijk dat de patiënt gehoord wordt, daarom streven we naar laagdrempelig contact, zowel met de patiënt als de thuiszorg en de behandelend arts.
Daarnaast willen we onze kennis delen en uitbreiden door onderzoek en scholingen.


Wat maakt dit centrum bijzonder?

De wondconsulenten van Wondexpertise Erasmus MC geven rond de 2000 keer per jaar advies over wondzorg. Hierdoor hebben we kennis van zaken met als resultaat een passend wondbeleid voor elke patiënt. Doordat elke wond en situatie anders is, kijken wij verder dan alleen de wond. Want achter de wond zit een persoon met een eigen verhaal. Een eigen situatie en een eigen beleving.
 
We kunnen door elk specialisme in consult gevraagd worden en hebben een goede samenwerking met de plastische chirurgie, dermatologie en vaatchirurgie. Overleg vindt gemakkelijk plaats en de lijntjes zijn kort.
 
We volgen de patiënt. Als de patiënt ligt opgenomen gaan we naar de patiëntkamer toe. Poliklinisch kijken we mee bij afspraak met de arts.
We maken elke keer dat we de wond zien een inschatting wanneer we de wond weer moeten bekijken om het beleid zo nodig aan te passen.
 
Meewerken met onderzoek en verdieping in de literatuur is van groot belang. Hierdoor is onze kennis up-to-date en leveren we een bijdrage in de ontwikkeling van wondzorg.

 

 

Aandoeningen en ziektebeelden

Soort wonden                 

Er zijn veel verschillende soorten wonden. Wonden ontstaan door verschillende oorzaken en moeten dan ook verschillend behandeld worden. Wondexpertise Erasmus MC behandeld de volgende wonden:

Traumatische wond

Een wond die ontstaan is door geweld van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld komen door vallen, schaven, steken of bijten. De wond kan soms ook diepere schade hebben dan van buitenaf te zien is.

Chirurgische wond

Een wond die door een arts is gemaakt, meestal vanwege een operatie. Deze wonden worden na de operatie meestal dichtgemaakt met hechtingen. Soms gebeurt het dat de wond na de operatie opengaat, waardoor de genezing vaak langer duurt.

Ulcus cruris

Deze wond wordt in de volksmond ook wel een ‘open been’ genoemd.

Meestal ontstaat deze wond doordat de bloedvaten in het been niet goed werken, hierdoor wordt het been dik en vermoeid. Ook kan de huid erg strak gaan staan.  Zo kan een ulcus cruris ontstaan.

Decubitus

Een decubituswond of doorligwond ontstaat doordat er te lang teveel druk op het weefsel is. Meestal is dit op een plek waar een bot uitsteekt, zoals bij de stuit of op de hielen.

Een beginnende decubitus ziet eruit als een rode plek. In het begin kan het weefsel zich nog herstellen. Als het te lang duurt kan het weefsel zwart, bruin of grijzig zijn. Op deze plekken kan een grote wond ontstaan.

Vochtletsel

Bij vochtletsel is de huid beschadigd door vocht. Meestal komt dit door incontinentie: verlies van urine of ontlasting. Hierdoor wordt de huid week en de zuren in de ontlasting of urine zorgen ervoor dat de huid kapot gaat.

 Oncologische wond

Er zijn 2 soorten oncologische wonden: een oncologische wond en een oncologisch ulcera.

-      Een oncologische wond is de wond die ontstaat door de behandeling van de tumor. De behandeling is hier altijd gericht op genezing van de wond.

-      Bij een oncologisch ulcus ontstaat er een wond door de tumor zelf. Hierbij is de behandeling voornamelijk gericht op comfort, omdat deze wond niet zal genezen zolang er tumorweefsel in zit.

Brandwond

Een brandwond kan ontstaan door vuur, kokend water, een chemische stof, zonverbranding of elektriciteit. Kleine verbranding is vervelend en vaak erg pijnlijk, maar een grote verbranding kan levensbedreigend zijn. De meeste brandwonden hebben specialistische behandeling nodig.

Afbeelding wondverpleegkundige

Diabetische voet

Onze polikliniek(en)

Bij alle poliklinieken kunnen we aanschuiven bij het spreekuur van de arts. Daarnaast draaien de wondconsulenten de volgende poliklinische spreekuren:

 • Plastische chirurgie - wondpoli
 • Diabetische voeten - wondpoli
 • Oncologische gyneacologie - wondpoli

Heeft u een wond die al langere tijd bestaat en niet wilt genezen? Dan kunt u uw (huis)arts vragen om u door te verwijzen naar het Wondexpertisecentrum Erasmus MC. De huisarts kan u doorverwijzen via het zorgportaal.

Het telefoonnummer van het Wondexpertise centrum is: 06-33330456.

Diabetische Voeten

Samenwerking

Onze zorgverleners en onderzoekers werken nauw samen, met elkaar met ook met andere zorgverleners binnen het Erasmus MC. Ons team bestaat uit:

foto wondexpertise

Wetenschappelijk onderzoek

 

Behandeling

Hoe een wond geneest

Een wond geneest eigenlijk altijd op dezelfde manier. Een goed verband helpt om de wond sneller te laten genezen; er kan een nieuwe huid op de plek van de wond groeien. Bij een open wond kan dat best lang duren. Om te zorgen dat de wond gezond en mooi dichtgroeit zijn er een paar dingen belangrijk om te onthouden:

                                                                                                                                                    Voetverband-wondexpertise

Douchen

Een wond mag schoongemaakt worden onder de douche of kraan als het verband verwisseld wordt. In de meeste gevallen mag de wond gespoeld worden tijdens de (dagelijkse) douchebeurt.

 1. Verwijder voor het douchen het verband.
 2. Spoel aan het eind van de douchebeurt de wond uit zodat er geen zeepresten in blijven zitten.
 3. Hierna de huid rond de wond voorzichtig droogdeppen met steriele gaasjes.
 4. Let op: bij sommige wonden kan er afgesproken zijn dat ze niet worden gewassen met water. In dat geval blijft het verband op z’n plek.

Pijn

Een wond kan natuurlijk pijn doen. Neem contact op met uw behandelend arts als de pijn teveel is. U kunt dan eventueel pijnmedicatie krijgen.

Voeding

Goede voeding ondersteunt de wondgenezing. In goede voeding zit genoeg energie en eiwit. Deze bouwstoffen helpen de wond genezen.

Eiwitrijke producten die u kunt eten:

 • Zuivel.
 • Zuivel met extra eiwitten, zoals Vifit Protein, Breaker Protein, skyr en kwark.
 • Kaas. Alle kaassoorten zijn goed. Bijvoorbeeld Goudse kaas, fetakaas, geitenkaas, mozzarella.
 • Vlees, gevogelte, vis. Let erop dat mager vlees (zoals biefstuk) eiwitrijker is dan vet vlees.
 • Vleesvervangers zoals tofu, eieren, kaas soufflés of sojaburgers.
 • Eieren.
 • Noten en pinda’s.
 • Groenten. Peulvruchten zijn het meest eiwitrijk. Daarnaast bevatten ook alle soorten bonen en erwten veel eiwitten.

Bewegen en werk

Soms zorgt een wond ervoor dat u niet of minder goed kunt bewegen of werken. Overleg met uw arts wat u wel en niet mag. Beweging is wel belangrijk voor een goede wondgenezing. Het is altijd belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren.

Onderzoeken

 • Stil lig detectie
 • Epidermal grafting
 • LymfeQ
 • WoundQ
 • Hypergranulatie
 • VACtherapie
 • Zinklijm verband
 • Virtual reality

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor