Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Laboratoriumspecialisme

Vasculaire geneeskunde

Inwendige Geneeskunde

Wij onderzoeken het gedetailleerde plasma lipoproteïnen profiel naast het conventionele lipiden panel (totaal chol, LDLc, HDLc, TG) van patiënten met een onbegrepen dyslipidemie of bij een onbegrepen reactie op medicatie. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt in de cholesterol en triglyceriden-samenstelling van de verschillende lipoproteïnen. Extra apolipoproteïne-analyse in deze lipoproteïnen is mogelijk waardoor de samenstelling nog verder verduidelijkt kan worden.

Over dit specialisme

Wat we doen

Bij de analyse van een lipoproteïne-profiel wordt gebruik gemaakt van de verschillende dichtheden van de lipoproteïnen. Door middel van ultracentrifugatie waarbij eendichtheidsgradient wordt gevormd, worden deze lipoproteïnen gescheiden.
In deze lipoproteïne-fracties kunnen verschillende analyses gedaan worden. Voorbeelden hiervan zijn cholesterol, triglyceriden, Lp(a), ApoB, ApoA1, vrij cholesterol en cholesterol-ester.
Als de verhoudingen van deze componenten anders zijn dan normaal kan dit inzicht geven in het ziekteproces.

Uitslagtermijnen / doorlooptijden

Daar dit een arbeidsintensieve analyse is kan het maximaal twee maanden duren voor er een uitslag bekend is.

Onze laboratoriumspecialisten

Dr. Monique T. Mulder

Praktisch

Voor alle informatie omtrent onze laboratoriumdiagnostiek verwijzen wij u graag naar de overzichtspagina van de laboratoriumdiagnostiek pagina van het Erasmus MC. 
Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden omtrent ons aanbod in de bepalingenwijzer, evenals bijbehorende voorwaarden en tarieven, alsmede de benodigde aanvraagformulieren en aanwijzingen om materiaal goed en veilig naar ons te versturen.

Het materiaal van patiënten ontvangen wij bij voorkeur na een gevaste periode. Indien anders, vernemen we dit graag.
Uitslagen worden intern besproken tussen labspecialist en internist gevolgd door een brief met bijbehorende conclusie van onze artsen.

Translationeel onderzoek

Het risico op hart- en vaatziekten word gewoonlijk ingeschat gebaseerd op plasma spiegels van totaal cholesterol, LDL- en HDL-cholesterol en plasma triglyceriden. Hierbij is LDL-cholesterol het primaire behandel target en zijn statines de eerste keus wat betreft behandeling. Afwijkingen in LDL en HDL subclasses worden normaal gesproken niet meegenomen in de diagnostiek wat over het algemeen leidt tot een “one-fits-all” behandelings strategie. Ons doel is om de individuele diagnostiek te optimaliseren met behulp van een gedetailleerde lipoproteïnen-profiel en hiermee de behandeling meer te kunnen toe spitsen op de persoon, wat potentieel kan leiden tot een afname van events.

Aandachtsgebieden / Expertises

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier