Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

EMG onderzoek

Het EMG onderzoekt de werking van zenuwen en spieren in armen, gelaat, nek, schouders, rug of benen. Het bestaat uit zenuwgeleidingsonderzoek en spieronderzoek.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Het zenuwgeleidingsonderzoek:

 Er worden elektroden op uw arm, schouder, been of gezicht geplakt. Door elektrische schokjes te geven, wordt de werking van de zenuwen doorgemeten. Dit kan vervelend zijn. Het is belangrijk voor dit onderzoek dat u goed warm bent. Zorg eventueel voor warme sokken en/of handschoenen. Soms wordt u bij ons opgewarmd met warmte matten.

Het spieronderzoek:

Er wordt naar de elektrische activiteit van de spieren gekeken met een dunne naald. Het onderzoek kan vervelend zijn. Als u bloedverdunners gebruikt, wordt u verzocht dit  te melden.

Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo rustig mogelijk ligt. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog/ klinisch neurofysioloog, een neuroloog in opleiding en een laborant KNF en duurt, afhankelijk van de vraag 30-90 min.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoeksbank. Bij het onderzoek naar de zenuwen worden er elektroden op uw huid aangebracht en de zenuw gestimuleerd. Bij het eventuele onderzoek van de spieren prikt de arts met een naaldje in een spier. Het is belangrijk dat uw huid schoon, droog en vetvrij is. 

Voor meer belangrijke informatie verwijzen we u naar de patiëntenfolder.

Wat is het doel?

Het doel van het EMG onderzoek is de functie te onderzoeken van de zenuwen en spieren.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het spieronderzoek waarbij kleine naaldjes in een spier geprikt worden kunt u tijdelijk een een beurs gevoel hebben op die plaatsen. Mocht u een klein beetje bloeden na het prikken, dan krijgt u een pleister.

Thuis.

Na het onderzoek kunnen de spieren beurs of stijf aanvoelen, maar dit gaat vrij snel weer over.

Uitslag

Na het onderzoek kan nog geen informatie gegeven worden over de uitslag van het onderzoek. De registratie wordt eerst nog uitgewerkt en beoordeeld door een arts. U wordt verzocht zelf een afspraak te maken met uw specialist. Hij zal u op de hoogte stellen van de resultaten. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de arts de uitslag zeker heeft.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor