Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Borstverkleining

Verkleining na borstkanker aan de andere zijde

Bij een borstverkleining vindt niet alleen een vermindering van het gewicht plaats maar ook een verbetering van de vorm waarbij de tepel omhoog wordt verplaatst.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

De operatie gebeurt onder algehele narcose. Kort voor de operatie wordt het operatieplan op de borsten afgetekend. De wond wordt onderhuids gehecht met oplosbaar hechtmateriaal. Er wordt soms een drain (slangetje) in de wond achtergelaten. Deze wordt meestal één dag na de operatie verwijderd. De opname duurt anderhalve dag.

 

Hoe gaan we te werk

U krijgt een litteken rond de tepelhof, een litteken in verticale richting van de tepelhof naar de plooi onder de borst en een horizontaal litteken in de plooi onder de borst. Soms is het mogelijk dit litteken onder de borstplooi achterwege te laten. De meeste vrouwen hebben asymmetrische borsten: corrigeren is meestal niet volledig mogelijk.

Indien de huid en het klierweefsel is verslapt door zwangerschap of vermagering, blijft dit ook na de borstverkleining slap. Het verkregen model heeft dus de neiging weer wat uit te zakken. Met name bij overgewicht kan aan beide zijden een huidoverschot of plooi blijven bestaan.

Voorbereiding

De BH-maat na de verkleining wordt geschat op geleide van de huidige BH-maat, de lengte en het gewicht. Uiteindelijk wordt dit tijdens de operatie bepaald en zal passen bij uw postuur. U dient een sport-BH met voorsluiting aan te schaffen met de maat van uw eigen omvang en met de geschatte cupmaat. Deze BH neemt u mee naar het ziekenhuis bij opname. Indien u rookt, is het belangrijk dat u hiermee stopt aangezien roken slecht is voor de wondgenezing.

Bijwerkingen & complicaties

Kort na de operatie

Net als na elke andere operatie is er kans op een bloeduitstorting (hematoom) en een infectie. Een veel voorkomende complicatie die kan optreden, is dat er een wondje ontstaat in het litteken aan de onderzijde. Het  gevoel van de tepel kan verminderd of soms zelfs geheel verdwenen zijn. Heel zelden ontstaat een overgevoeligheid van de tepel. Zelden is de doorbloeding van de tepel onvoldoende, waardoor (een deel) kan afsterven. De kans hierop is groter wanneer de tepels over een grote afstand omhoog moeten worden verplaatst. Het kan zijn dat na een borstverkleining het geven van borstvoeding niet meer mogelijk is.

Niet iedereen maakt fraaie littekens. Bij ongeveer 15 procent van de patiënten vindt overmatige littekenvorming plaats. De littekens zijn dan vaak roder, breder en gevoeliger. Na ongeveer een jaar zijn de meeste littekens tot rust gekomen.


Thuis

Thuis is het belangrijk nog rustig aan te doen. Zwaar tillen, zwaar huishoudelijk werk, autorijden en sporten wordt afgeraden. U dient zes weken dag en nacht een sport-BH te dragen.

 

Resultaat

Een borstverkleining geeft voor vrijwel alle vrouwen een grote verlichting van de klachten. Zij kunnen zich weer normaal bewegen, gemakkelijker kleden, hebben minder nek-, schouder- of rugpijn en hebben een beter model borsten.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor