Stethoscoop
Operatie

Mediastinoscopie

Cervicale Mediastinoscopie

Met een mediastinoscoop (korte open buis met lichtbron) wordt diagnostisch onderzoek verricht van de klieren in het mediastinum, de ruimte achter het borstbeen tussen de beide longen.

Over deze operatie

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Ook bij een zogenaamde “kijkoperatie” kunnen er altijd complicaties zijn, zoals bloeding en infectie. Er kan heesheid optreden door het beademingsbuisje of als er een zenuw geraakt is die de stembanden aanstuurt. Verder zou er eventueel een luchtlekkage vanuit de longen kunnen ontstaan

 

Kort na de operatie

Door de houding op de operatietafel kan er pijn zijn in de nek- en halsspieren en ook de operatiewond kan pijnlijk zijn. Ook kunt u misselijk zijn door de pijnstilling of narcosemiddelen.

 

Thuis

Als de controles goed zijn en u gegeten en geurineerd heeft, mag u dezelfde dag naar huis. Als pijnstilling mag u paracetamol innemen. Thuis kunnen er nog late complicaties zijn zoals wondinfectie en kortademigheid.

Resultaat

  1. Als u ter stadiering bij kanker deze operatie heeft ondergaan, wordt u op zo kort mogelijke termijn (4-5 werkdagen) telefonisch op de hoogte gebracht van de uitslag van het pathologisch onderzoek. Als de uitslag negatief is (geen kanker in de lymfklieren) krijgt u een oproep voor de volgende operatie. Is de uitslag positief, dan wordt u terugverwezen naar de longarts voor verder beleid.
  2. Als u ter diagnosticering deze procedure heeft ondergaan, krijgt u bij ontslag een afspraak met uw longarts mee. Deze bespreekt de uitslag en het verdere beleid met u.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor