Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

PT-artrose

Er wordt gekozen voor een operatie wanneer de niet-operatieve behandeling niet afdoende heeft geholpen. De operatieve behandeling bestaat uit het verwijderen van het erwtvormige bot (os pisiforme).

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Aan de binnenzijde van de hand op de overgang naar de pols wordt een zigzag of een gebogen snede gemaakt. De huid wordt opzij geklapt en het erwtvormig bot (os pisiforme) wordt verwijderd.


Bijwerkingen & complicaties

  • Na de operatie krijgt u een verband. U dient het gipsverband droog te houden. Het gipsverband wordt na ongeveer 14 dagen verwijderd. Er wordt dan gestart met oefentherapie.

  • Zelf autorijden met drukverband/gipsspalk mag niet, u bent dan niet verzekerd.


Resultaat

  • De duur van de herstelfase na een operatie aan PT artrose is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel. Soms kan het hersteltraject enige maanden duren.

  • Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig zijn bij aanraken en druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.

  •  

Na een PT artrose operatie is nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit oefentherapie en wellicht ook spalktherapie. Deze nabehandeling vindt bij voorkeur plaats binnen het handencentrum. De duur en de frequentie van de nabehandeling kan zeer variëren.

Wanneer neemt u contact op

  • een wondinfectie, nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken (klein risico)

  • De operatie aan een PT artrose heeft tevens als zeldzame complicatie een (tijdelijk) verminderd gevoel aan de pinkzijde van de hand door zenuwschade. In zeldzame gevallen treden er instabiliteitklachten op.


Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor