Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Skiduim

Bij een volledig gescheurde gewrichtsband of bij aanwezigheid van een afgebroken stukje bot wordt gekozen voor een operatie.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

De niet-operatieve behandeling is niet raadzaam als er spierweefsel tussen de afgescheurde band ligt (Stenerse lesie). Het ligament kan dan niet goed aan elkaar groeien. Tijdens de operatie wordt de losgescheurde band opnieuw gehecht of vastgezet aan het bot. Het losse botfragment wordt afhankelijk van de grootte verwijderd of vastgezet met een stalen pin of botankertje. Bij de chronische skiduim variant (zonder gewrichtsslijtage) kan er gekozen worden om het bandje te versterken met hulp van een peestransplantaat (uit bijvoorbeeld de pols).


Resultaat

  • Na een skiduim operatie is er nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en oefentherapie

  • Soms moet na 4-6 weken een tijdelijke K-draad (pin) verwijderd worden.

  • De duur van de herstelfase na een skiduim operatie is variabel en afhankelijk van uw wondgenezing en herstel.

  • Autorijden is gemiddeld weer mogelijk vanaf acht weken wanneer de spalk niet meer gebruikt wordt. Autorijden met een spalk wordt niet verzekerd, uw verzekering kan u hierover meer vertellen.

  • Na ongeveer 3 à 4 maanden is sporten weer mogelijk. De afneembare spalk dient het eerste jaar tijdens het sporten gedragen te worden. Wij raden u aan om contact/vechtsporten en intensieve stressmomenten tot zes maanden na het ontstaan van het letsel te vermijden.

  • Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig is bij aanraken en druk zetten. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.


Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor