Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Wakkere hersenoperatie

De patiënt is gedurende een wakkere hersentumoroperatie volledig bij kennis terwijl de hersenschors met elektrische stroomstootjes wordt gestimuleerd, zodat functionele gebieden zoals taal, spraak en motoriek in kaart kunnen worden gebracht. Deze functies worden steeds gemonitord totdat het einde van de operatie is bereikt. Op deze manier kan er op een veilige manier zo veel mogelijk tumorweefsel worden verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Het doel van een wakkere hersenoperatie bij patiënten met een glioom (hersentumor) in een functioneel hersengebied, is een maximale resectie van de tumor, met behoud van functies. Tijdens het wakkere gedeelte van de operatie stimuleren we de hersenschors met electrische stroomstootjes zodat we de taal-, spraak- en senso-motorische functies in kaart kunnen brengen. Deze functies worden steeds gemonitord totdat het einde van de operatie is bereikt.

Voorbereiding

Vóór de operatie zullen de neurochirurg, anesthesist en klinisch linguïst de wakkere (taal)monitoring uitgebreid met u bespreken op de polikliniek. 

Er zal ook een test-onderzoek worden afgenomen door de linguïst om de operatie goed voor te bereiden.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie kunnen taal- spraak en senso-motorische functies tijdelijk worden verstoord ten gevolge van de stroomstootjes die worden gegeven op het brein. Ook gedurende de tumorverwijdering kan er een (lichte) achteruitgang van functies plaatsvinden.  

De klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek hebben uitgewezen dat patiënten na een wakkere operatie vaak last hebben van tijdelijke cognitieve functiestoornissen. In de eerste weken/ maanden na de operatie is er vaak sprake van "spontaan" herstel. De klinisch linguïst zal u gedurende het jaar na de operatie blijven zien en onderzoeken. Eventueel kan er worden doorverwezen naar een logopedist of een neuropsycholoog.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor