Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

CSA-studie: opsporen van Reumatoïde Artritis voordat gewrichtsontstekingen aan de buitenkant van het lichaam waarneembaar zijn

Duur: Het onderzoek loopt maximaal twee jaar en u wordt in totaal 4 keer gezien. Dit is op het moment dat u besluit om mee te doen en vervolgens 4, 12 en 24 maanden na het eerste bezoek.
Startdatum: Mei 2017

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Dit onderzoek is voor volwassenen met gewrichtsklachten van handen en voeten welke door de reumatoloog verdacht worden gevonden voor een voorstadium van gewrichtsreuma. Als de klachten minder dan een jaar aanwezig zijn en de reumatoloog de klachten verder wil analyseren of in de gaten wil houden kunt u meedoen aan het onderzoek.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Aanmelden kan via uw reumatoloog.

Wat willen we bereiken?

Voordat iemand gewrichtsontstekingen ontwikkelt die aan de buitenkant van het lichaam waarneembaar zijn, heeft iemand vaak al wel gewrichtsklachten. Maar niet iedereen met gewrichtsklachten zal uiteindelijk gewrichtsreuma ontwikkelen.
In dit onderzoek willen we leren begrijpen en voorspellen welke mensen met gewrichtsklachten, maar zonder gewrichtsontstekingen, in de loop van de tijd wél gewrichtsreuma ontwikkelen. 

Wat gaan we doen?

Het onderzoek loopt maximaal twee jaar en u wordt op 4, 12 en 24 maanden na uw eerste bezoek gezien. Tijdens deze bezoeken ziet u eerst uw behandelend reumatoloog en daarna de onderzoeksverpleegkundige. Nadat u bij de reumatoloog bent geweest, kijkt een onderzoeksverpleegkundige uw gewrichten nogmaals na en wordt u gevraagd een online vragenlijst in te vullen. Vervolgens maken wij een echo van uw handen, polsen en voeten.

Veelgestelde vragen

Wat zijn voor- en nadelen van meedoen aan dit onderzoek?
Voordeel is dat u bijdraagt aan meer kennis over het ontstaan van gewrichtsontstekingsziektes. Een nadeel is dat het u extra tijd kost (de echo duurt 40 min, het invullen van de vragenlijst ook 40 min).

Krijg ik een uitslag van de echo?
Indien er onverwachte afwijkingen worden gezien, zal dit besproken worden met uw reumatoloog. Tijdens het onderzoek kunt u ook meekijken met de echo.

Waarom is dit onderzoek zinvol?
We weten al dat door vroege behandeling minder schade optreedt aan gewrichten. Het is daarom belangrijk om in te kunnen schatten welke mensen gewrichtsontstekingen zullen ontwikkelen. We hopen dat we in de toekomst mensen die gewrichtsreuma zullen ontwikkelen al kunnen herkennen voordat aan de buitenkant duidelijke gewrichtsontstekingen te zien zijn.