Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

Prostaatkanker en dieet

Een gerandomiseerde studie naar de effecten van het volgen van een dieet op de kwaliteit van leven en de voedingswaardes in het bloed.

Duur: De periode waarin we deelnemers vragen hun eetpatroon aan te passen, duurt drie maanden. In die drie maanden vragen we deelnemers drie bijeenkomsten bij te wonen in het Erasmus MC. Na de periode van drie maanden vragen we deelnemers nog twee keer een vragenlijst in te vullen; na 3 en 9 maanden na het aanpassen van het eetpatroon.
Startdatum: Doorlopend
Vergoeding: Deelnemers ontvangen een reiskostenvergoeding van € 10 per bijgewoonde bijeenkomst (maximaal € 30 voor drie bijgewoonde bijeenkomsten).

Tijdens deze studie doen we onderzoek naar de effecten van een dieet op de kwaliteit van leven van patiënten met prostaatkanker.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Patiënten die zijn gediagnosticeerd met laag-risico prostaatkanker (T1c-T2, Gleason 3+3=6) en die een actief afwachtend beleid volgen (ook wel active surveillance genoemd), kunnen deelnemen aan deze studie. Het maakt niet uit of u net bent gestart met het active surveillance beleid of dat u het beleid al langer volgt.

Wat zijn de voorwaarden?

U kunt deelnemen als u bereid bent gedurende een periode van drie maanden;

Verder vragen we u drie bijeenkomsten in het Erasmus MC bij te wonen, op meerdere momenten een kwaliteit van leven-vragenlijst in te vullen en tijdens de bijeenkomsten uw bloed te laten prikken voor het bepalen van carotenoïdewaarden zoals lycopeen, en vitamine A en B.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden via e-mail naar dr. Lionne Venderbos. Zij stelt u een aantal vragen en stuurt u dan een patiënteninformatie formulier en een toestemmingsformulier toe. Als u wilt deelnemen, vragen we u het getekende toestemmingsformulier terug te sturen in de bijgeleverde antwoordenvelop.

Wat willen we bereiken?

In dit onderzoek willen we nagaan of het aanpassen van het eetpatroon van invloed is op de kwaliteit van leven van patiënten. Daarnaast willen we nagaan of het aanpassen van het eetpatroon van invloed is op de voedingswaardes in het bloed van deelnemers.

Wat gaan we doen?

In deze studie vergelijken we de effecten van een dieet volgens de Schijf van Vijf (Voedingscentrum), met een dieet gebaseerd op een prostaatkankervoedingspatroon. 

  • Eén derde van de deelnemers volgt het dieet volgens de Schijf van Vijf (controlegroep).
  • Twee derde volgt het voedingspatroon bij prostaatkanker. Zij ontvangen recepten die daar bij passen, die zij thuis bereiden. Deze groep is onderverdeeld in de dieetgroep en VERS+-groep. Deelnemers in de VERS+-groep ontvangen de versproducten om mee te koken thuis, deelnemers in de dieetgroep kopen deze ingrediënten zelf. 

U past uw eetpatroon drie maanden aan. Tijdens deze drie maanden volgt u drie bijeenkomsten in het Erasmus MC, waar we ook bloed bij u afnemen. Na deze periode van drie maanden vult u nog twee keer een vragenlijst in.

Veelgestelde vragen

Kan ik kiezen in welke groep ik meedoe? 

Nee. De studie is een zogeheten gerandomiseerde studie, wat inhoudt dat het lot bepaalt in welke groep een deelnemer wordt ingedeeld (controlegroep, dieetgroep of VERS+-groep).

Is mijn partner welkom tijdens de bijeenkomsten? 

Ja. Uw partner of een andere naaste is zeker welkom tijdens de bijeenkomst. Te horen krijgen dat er prostaatkanker is ontdekt, kan een enorme impact hebben op het leven van patiënten en hun partner/familie. Daarnaast horen twee personen vaak meer dan één. Als uw partner degene is die de meeste maaltijden kookt, dan is het voor diegene ook fijn om de nieuwe informatie tot zich te nemen. 

Door wie is de studie opgezet?

De studie wordt geleid door het Erasmus MC (o.l.v. uroloog Prof. Dr. Chris Bangma), in samenwerking met TNO, Platform Patiënt en Voeding, Life Growth en tuindersorganisatie VERS+. Het project is is een initiatief van Platform Patiënt en Voeding, dat ook het samenwerkingsverband leidt. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van de Gemeente Almere en MMV/Steunfonds Amnestie, en bijdragen in natura van de tuinders. Het onderzoek vindt verder plaats in het kader van de ontwikkeling van de Flevo Campus en het programma Almere 2.0, in aanloop naar de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Almere 2022.