Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

SAMPAN-studie

Onderzoek naar de aanwezigheid van de Pseudomonas-bacterie.

Duur: 1 jaar
Startdatum: maart 2022

Bij de SAMPAN studie wordt onderzoek gedaan naar de Pseudomonas-bacterie. We willen weten hoe vaak deze bacterie gevonden kan worden bij patiënten die opgenomen worden in het Erasmus MC en bij mensen die in Rotterdam wonen, maar niet zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Patiënten: 

We zullen de volgende patiënten vragen of zij mee willen doen aan het onderzoek: alle patiënten van 18 jaar of ouder die opgenomen worden in het Erasmus MC, waarvan de verwachting is dat zijn in ieder geval één nacht in het ziekenhuis zullen blijven slapen. De patiënt moet zelf een vragenlijst in kunnen vullen en mag geen taaislijmziekte hebben.

Mensen uit Rotterdam die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn:

Alle mensen die in de buurt van water in Rotterdam wonen, zoals de Nieuwe Maas, en die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis zullen van ons thuis een brief ontvangen. Heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel graag meedoen? Stuur dan een email naar: sampan.mmiz@erasmusmc.nl

Wat zijn de voorwaarden?

Als iemand besluit om mee te doen, vragen wij hem of haar om eenmalig 6 kweken af te (laten) nemen. Het is belangrijk voor ons onderzoek dat alle kweken worden afgenomen. Ook vragen wij deelnemers om een vragenlijst in te vullen. De deelnemer moet deze vragenlijst zelf in kunnen vullen.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Patiënten worden door de onderzoekers benaderd. Ook mensen die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn, kunnen meedoen aan het onderzoek. Woont u in Rotterdam én bent u benieuwd of u de Pseudomonas-bacterie heeft? Mail naar: sampan.mmiz@erasmusmc.nl. Wij nemen dan contact met u op!

Wat willen we bereiken?

Het doel van de studie is om meer inzicht te krijgen in hoe vaak de Pseudomonas-bacterie gevonden kan worden bij mensen (patiënten en mensen die niet in het ziekenuis opgenomen zijn) in verschillende delen van de wereld. We doen dit onderzoek namelijk in Indonesië, Italië en Nederland. Ook onderzoeken wij of de bacterie gevonden kan worden in de omgeving, bijvoorbeeld in het water van de Nieuwe Maas in Rotterdam, in de rivier de Tiber in Rome en in de rivier de Ciliwung in Jakarta. Uiteindelijk willen we een plan opstellen om verspreiding van de Pseudomonas bacterie tegen te gaan of te stoppen.

Wat gaan we doen?

Als u besluit om mee te doen, vragen wij u om eenmalig 6 kweken af te (laten) nemen. Het gaat om twee kweken van de navel, twee van de keel en twee van het perianale gebied. Dit is het gebied waar u normaal uw billen afveegt.

Patiënten:

De onderzoekers zullen bij de patiënten kweken afnemen. De patiënt mag het ook zelf doen als hij/zij dat liever wil. Ook vragen wij u een vragenlijst in te vullen.

Mensen die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn:

Mensen uit Rotterdam die niet in het ziekehuis opgenomen zijn, kunnen thuis de kweken afnemen. U krijgt uitleg op papier hoe u dit kunt doen en er zijn video’s met extra uitleg. Daarnaast vragen wij u om een vragenlijst in te vullen. 

Deelnemende centra

  • Het Gemelli Ziekenhuis in Rome, Italië
  • Het Dr. Cipto Mangunkusumo Ziekenhuis in Jakarta, Indonesië
  • Het Erasmus MC in Rotterdam, Nederland