Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto Nigel Kooreman
Zorgverlener

Dr. N.G. (Nigel) Kooreman

Hepato-Pancreato-Biliair en Transplantatiechirurg

  • Specialisme
  • HPB/Transplantatiechirurgie
  • BIG nummer:
  • 09916183901
Neem contact op  

Over

Even voorstellen

Als oncologisch chirurg werk ik bij de afdeling HPB- en Transplantatiechirurgie en richt ik me voornamelijk op aandoeningen van de lever, alvleesklier en galwegen. Met een sterke achtergrond in (kanker) stamcel biologie en immunologie hoop ik de volgende generatie immunotherapieën voor onze patiënten naar de kliniek te kunnen brengen.

Werkervaring & opleidingen

Werkervaring

Dr. Nigel Kooreman is als oncologisch chirurg opgeleid met een aandachtsgebied in aandoeningen van de lever, alvleesklier en galwegen. Hij behaalde zijn artsexamen in 2012 aan de Universiteit Leiden, waarna hij een promotietraject doorliep in het laboratorium van Prof. Dr. Joseph C. Wu aan Stanford University, VS. Tijdens deze periode richtte hij zich op de immuun- en kankereigenschappen van stamcellen en beschreef hij als een van de eerste onderzoekers dat geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs) door het eigen immuunsysteem worden afgestoten. Vervolgens promoveerde hij cum laude aan de Universiteit Leiden op het proefschrift “Immunogenicity and Tumorigenicity of Pluripotent Stem Cells”.

Tijdens zijn opleiding als chirurg bleef hij actief als onderzoeker en ontwikkelde hij een universele immuuntherapie op basis van iPSCs waarmee een immuunreactie kan worden opgewekt tegen meerdere vormen van kanker. Na zijn opleiding als chirurg is hij wederom naar California, VS vertrokken om deze therapie binnen een startup verder te ontwikkelen als een immuuntherapie voor kankerpatiënten.

Sinds 2024 is dr. Nigel Kooreman staflid op de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC in de vakgroep HPB- en Transplantatiechirurgie en behandelt hij binnen een multidisciplinair team patiënten met tumoren in de lever, alvleesklier en galwegen. Daarnaast doet hij orgaanuitnames voor donatie, evenals nier- en levertransplantaties binnen het multidisciplinaire transplantatieteam.

Dr. Nigel Kooreman is betrokken bij verschillende immuuntherapeutische onderzoeken en werkt hiervoor de komende tijd nog samen met Prof. Dr. Casper van Eijck.

 

Opleiding

2010: Onderzoek pluripotente stamcellen, Stanford University (California, VS)

2012: Artsexamen, Universiteit Leiden

2012-2015: Postdoctoral Research Fellowship, Stanford University (California, VS)

2016-2021: Opleiding Heelkunde, Regio Leiden

2020: Promotie (Cum Laude): “Immunogenicity and Tumorigenicity of Pluripotent Stem Cells”

Publicaties

The Potential of Induced Pluripotent Stem Cells to Advance the Treatment of Pancreatic Ductal Adenocarcinoma.
Krog RT, de Miranda NFCC, Vahrmeijer AL, Kooreman NG
Cancers
(Basel).
2021 Nov 18;13(22):5789

Antitumor effects of iPSC-based cancer vaccine in pancreatic cancer
Ouyang X, Liu Y, Zhou Y, Guo J, Wei TT, Liu C, Lee B, Chen B, Zhang A, Casey KM, Wang L, Kooreman NG, Habtezion A, Engleman EG, Wu JC. Antitumor effects of iPSC-based cancer vaccine in pancreatic cancer.
Stem Cell Reports. 2021 Jun 8;16(6):1468-1477

Autologous iPSC-based vaccines elicit anti-tumor responses in vivo. Kooreman NG, Kim Y, de Almeida PE, Termglinchan V, Diecke S, Shao NY, Wei TT, Yi H, Dey D, Nelakanti R, Brouwer TP, Paik DT, Sagiv-Barfi I, Han A, Quax PHA, Hamming JF, Levy R, Davis MM, Wu JC.
Cell Stem Cell. 2018 Apr 5;22(4):501-513.e7

Transplanted terminally differentiated induced pluripotent stem cells are accepted by immune mechanisms similar to self-tolerance.
Kooreman NG
, de Almeida PE, Meyer EH, Diecke S, Dey D, Sanchez-Freire V, Hu S, Ebert A, Odegaard J, Mordwinkin NM, Brouwer TP, Lo D, Montoro DT, Longaker MT, Negrin RS, Wu JC.
Nature Communications. 2014 May 30;5:3903.

Tracking gene and cell fate for therapeutic gain. Kooreman NG, Ransohoff JD, Wu JC. Nature Materials. 2014 Feb;13(2):106-9.