Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Eetstoornissen met vermagering

Bij het specialisme kinderpsychiatrie zien wij jongeren voor diagnostiek en behandeling van eetstoornissen met vermagering, zoals anorexia nervosa en vermijdende of beperkende voedselinnamestoornis.

Eetstoornissen met vermagering: over deze aandoening

Wat is een eetstoornis met vermagering?

Op de website van kenniscentrum Eetstoornissen bij kinderen en jongeren vindt u meer informatie over eetstoornissen. Anorexia nervosa is de meest voorkomende eetstoornis bij adolescenten. 

Lees meer hierover op de websites van:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Het diagnostisch traject kan zowel poliklinisch als klinisch plaatsvinden. Het omvat gesprekken, vragenlijsten, kinderpsychiatrisch onderzoek en psychologisch onderzoek. In het adviesgesprek bespreken we met ouders en kinderen de uitkomsten van de onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van eetstoornissen vindt meestal poliklinisch plaats. De poliklinische behandeling bestaat in de regel uit gezinsgesprekken, maar daarnaast kan er ook een indicatie zijn voor andere behandelvormen, zoals:

  • Individuele (psycho)therapie gericht op comorbiditeit. Men spreekt van comorbiditeit als stoornissen samengaan met andere stoornissen.
  • Ouderbegeleiding.
  • Lotgenotenavonden.
  • Contact ervaringsdeskundige.
  • Lichaamsbeleving, psychomotorische therapie.
  • Farmacotherapie.

Binnen het specialisme Kinderpsychiatrie is er ook intensievere behandeling mogelijk in de vorm van dagbehandeling of opname, als daar een indicatie voor is.

Met wie heeft u te maken?

Ons team bestaat uit zorgverleners uit verschillende disciplines:

  • artsen al dan niet in opleiding tot psychiater, psychologen al dan niet in opleiding of gespecialiseerd tot psychotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog of klinisch psycholoog.
  • De psychiater is eindverantwoordelijk.

Bij klinische behandeling (opname) zijn naast medewerkers uit bovenstaande disciplines ook verpleegkundigen en sociaal pedagogisch hulpverleners of pedagogisch medewerkers betrokken.

wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor