Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Operatiecoach
Nieuws

App kindercardiologie bereidt ouders voor

14 februari 2019

De afdeling Kindercardiologie (KC) heeft een app ontwikkeld die ouders en kinderen informatie geeft over een operatie of hartkatheterisatie.

Aanspreekpunt

Het begon drie jaar geleden met de aanstelling van verpleegkundig consulenten kindercardiologie, die voor ouders en kinderen met hartafwijkingen als rots in de branding gingen fungeren. “Ouders vertelden vaak dat de medische zorg hier helemaal top is, maar dat ze een vast aanspreekpunt misten”, vertelt Christine van Wijngaarden, verpleegkundig consulent en initiatiefnemer van de app kindercardiologie.

Folder

De verpleegkundig consulenten nemen ouders en kinderen bij de hand, en lichten hen uitgebreid voor, over wat  ze te wachten staat in het zorgtraject. Ze geven ter ondersteuning van al die informatiefolders mee. “Maar ja, een folder, dat is ontzettend veel leeswerk. De folders zijn om de haverklap achterhaald, omdat er voortdurend veranderingen zijn in het behandeltraject. Een folder komt anno 2019 ook best suf over.”

App met filmpjes

Kan dat niet eigentijdser, vroeg Van Wijngaarden zich af. Het idee van een app was al snel geboren. “Maar een app met alleen maar teksten… Dan zijn de mensen nog steeds veel tijd kwijt aan lezen.” 
Filmpjes moesten het worden! Er werden filmpjes opgenomen, waarin zorgmedewerkers in 'Jip en Janneke'-taal uitleggen hoe een bepaald onderzoek of een operatie in zijn werk gaat. De filmpjes werden opgenomen in de ruimten waar de ingrepen worden uitgevoerd. 

Voorbereiding

“Het is voor ouders en kinderen heel goed dat ze van tevoren een keertje hebben gezien waar ze terechtkomen en met wie ze te maken gaan krijgen”, schetst Van Wijngaarden. “Dit doen wij op ons preoperatieve spreekuur. De app is er als voorbereiding op dit spreekuur en als extra ondersteuning, zodat ze alles wat ze gezien en gehoord hebben thuis nog eens rustig kunnen bekijken”.

Vertrouwen

“Wat we heel duidelijk merken is dat ouders en kinderen die de app gebruiken veel minder vragen hebben over de praktische gang van zaken rondom de opname. Ook schept het vertrouwen dat zij door de filmpjes in de app kennismaken met een groot deel van het behandelteam van kindercardiologie.

Versies

Er zijn verschillende versies van de app. Er is er een voor vrouwen die zwanger zijn van een kindje met een hartafwijking. Er zijn verschillende versies voor operaties binnen het specialisme kindercardiologie, bijvoorbeeld hartoperatie, pacemaker-implantatie, operatie aan een van de grote bloedvaten in de borstholte. Ook is er een versie hartkatheterisatie en hartkatheterisatie met ablatie.

Voor meer informatie kunt u mailen naar vc.kindercardiologie@erasmusmc.nl