Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Achterhoofdsgatoperatie

We maken het achterhoofdsgat aan de achterzijde groter, zodat er meer ruimte is voor een deel van de kleine hersenen.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

De opname is een dag voor de operatie. De operatie wordt uitgevoerd als er te weinig ruimte is voor een deel van de kleine hersenen (tonsillaire herniatie of chiari). Bij de operatie verwijderen we het bot aan de achterzijde van het achterhoofdsgat. Deze ingreep kan gelijktijdig met een operatie van het achterhoofd gebeuren of als enige ingreep.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt twee weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. We kunnen de operatie uitstellen als uw kind ziek is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie uitstellen om deze redenen. Wij plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om: 

  • De kleine hersenen meer ruimte te geven door het achterhoofdsgat van de schedel groter te maken. 
  • De klachten die er zijn te verminderen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Als complicatie van de operatie kan een scheurtje in het hersenvlies optreden. Dit kunnen we tijdens de operatie goed herstellen en het heeft geen gevolgen. Ook kan er meer bloedverlies optreden dan verwacht, waarvoor we dan een bloedtransfusie kunnen geven.

Kort na de operatie

Door de operatie kan de nek tijdelijk pijnlijk zijn.

Thuis

Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen. U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent neurochirurgie.

Resultaat

Door de operatie maken we het achterhoofdsgat groter. Het resultaat is meestal pas een aantal weken of maanden na de ingreep te merken. Het kan nodig zijn om fysiotherapie te krijgen om sneller en beter te herstellen.

Wanneer neemt u contact op?

  • Als de wond rood is of open is gegaan.
  • Als uw kind pijn aangeeft.
  • Als uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor