Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Craniofaciaal centrum Nederland

Al sinds 1974 bieden wij in het Erasmus MC zorg aan patiënten met aangeboren aandoeningen van schedel en gezicht. Wij behandelen de overgrote meerderheid van de Nederlandse patiënten met een craniofaciale aandoening.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Ons centrum biedt zorg aan patiënten met craniofaciale aandoeningen (aandoeningen van schedel en gezicht). Alle benodigde specialismen werken daarbij intensief samen. Dat is van het grootste belang omdat patiënten met een craniofaciale aandoening op allerlei gebieden problemen kunnen hebben, zoals ademhaling, voeding, zien, horen, spraak, bewegen en sociaal functioneren.

Per jaar opereren we meer dan tweehonderd patiënten. Speciaal voor de grote expertise die ons team biedt komen patiënten niet alleen uit heel Nederland, maar ook uit het buitenland. De exacte cijfers en de uitkomsten van deze zorg publiceren we ieder jaar in een jaarverslag. Het ministerie van Volksgezondheid erkent alleen ons centrum als expertisecentrum voor vrijwel alle soorten craniofaciale aandoeningen.

Lees meer over het Craniofaciaal centrum Nederland in ons jaarverslag van 2020

Wat willen wij bereiken?

Wij willen de best mogelijke kwaliteit van leven behalen voor uw kind. Dit vergt soms meerdere operaties en behandeling gedurende verschillende levensfases van uw kind, van baby tot volwassene. Daarnaast is een goede begeleiding van het hele gezin essentieel.

Door middel van wetenschappelijk onderzoek verbeteren wij continu onze behandelingen. Daarbij vragen wij ook de mening van uw kind en u om dit doel te bereiken. Wij willen open zijn over het aantal behandelingen en de resultaten ervan. Daarom rapporteren we onze cijfers en maken de jaarverslagen openbaar op deze website.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Craniofaciaal centrum Nederland is het grootste craniofaciale centrum in Nederland. Operaties zoals de facial bipartition en monobloc gecombineerd met onderkaaksverlenging zijn in ons centrum als eerste uitgevoerd. Ons centrum heeft alle faciliteiten die nodig zijn voor deze complexe zorg, zoals slaapmetingen, de grootste intensive care voor kinderen, orthodontie en speciale kindertandartsen, MRI-scans onder narcose, en prenatale 3D-echografie.

Wij verrichten veel onderzoek naar craniofaciale aandoeningen en werken intensief samen met andere craniofaciale centra over de hele wereld. Onze teamleden zijn coördinator van het Europese netwerk voor craniofaciale aandoeningen, bestuurslid van de International Society of Craniofacial Surgery en regelmatig gastspreker op internationale congressen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Wetenschappelijk onderzoek

Ademhalingsproblemen

Hoe vaak komen ademhalingsproblemen voor, hoe ernstig zijn ze en welke gevolgen zijn er?

Genetische oorzaken

Wat is de genetische oorzaak van craniofaciale aandoeningen?

Hersenafwijkingen

Wie krijgt te hoge hersendruk en wat is de relatie met ademhalingsproblemen en hersendoorbloeding? Welke hersenafwijkingen komen voor bij craniofaciale aandoeningen en wat zijn de gevolgen ervan?

Resultaten van behandeling

Hoe is het zien, horen, ademhalen, de hersendruk, intelligentie, ontwikkeling en uiterlijk van kinderen na behandeling? Hoe tevreden zijn de patiënten en hun ouders?

Operatie

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor