Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Kijkoperatie (strip met helm) bij trigonocefalie

Met deze behandeling verbeteren we de vorm van het voorhoofd van uw kind.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Tijdens de operatie verwijderen we de botrichel van het voorhoofd. Dit verbetert de vorm van het voorhoofd van uw kind. Deze operatie doen we als uw kind tussen de drie en vijf maanden oud is. Voor deze behandeling wordt uw kind gemiddeld drie dagen opgenomen in ons ziekenhuis.

Uw kind wordt een dag vóór de operatie bij ons opgenomen. Op deze dag bereiden we de behandeling voor. We maken een 3D-foto van het hoofd van uw kind, waarmee we een op maat gemaakte helm maken.

Na de operatie brengen we uw kind naar de uitslaapkamer. Daarna zal uw kind nog een nachtje op de verpleegafdeling slapen.

Uw kind heeft na deze behandeling een litteken. Het litteken loopt bovenop het hoofd, net achter de haarlijn en is ongeveer vier centimeter lang. De hechtdraden lossen vanzelf op.

Twee weken na de operatie start uw kind met het dragen van de op maat gemaakte helm. Uw kind moet de helm 23 uur per dag dragen, tot uw kind 1 jaar oud is. Gedurende deze periode wordt de helm aangepast aan de groei van het hoofd van uw kind.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt drie weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Als uw kind ziek is, er geen bed vrij is of wanneer wij met spoed een ander kind moeten opereren, kan het zijn dat we de operatie van uw kind moeten uitstellen. Dit kan helaas ook op de dag van de geplande operatie zijn. We plannen dan uiteraard zo snel mogelijk een nieuwe datum in.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de vorm van het voorhoofd van uw kind te verbeteren.
In deze video legt het European Reference Netwerk uit wat we tijdens de operatie doen. 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Als complicatie van de operatie kan een scheurtje in het hersenvlies van uw kind ontstaan. Dit kunnen we tijdens de operatie goed herstellen en het heeft geen gevolgen. Het bloedgehalte wordt tijdens en na de operatie gecontroleerd. Als het nodig is krijgt uw kind een bloedtransfusie.

Op de verpleegafdeling

Er kan enige zwelling optreden van het voorhoofd en de ogen. Dit herstelt vanzelf.

Thuis

Neem contact met ons op als:

  • Uw kind koorts heeft (38 graden of meer).
  • Uw kind aangeeft pijn te hebben.
  • De wond rood is.
  • De wond open is gegaan.
  • De helm niet meer goed past.
  • De helm drukplekken veroorzaakt.

Op werkdagen belt u overdag met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag. Na 17.00 uur of in het weekend neemt u contact op met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vraagt u naar de dienstdoende assistent plastische chirurgie.

Resultaat

Door de operatie en de helm verbeteren we de vorm van het voorhoofd van uw kind. Het risico op verhoogde hersendruk is na de operatie zeer laag. De kans op gedragsproblemen en achterstand in ontwikkeling verandert niet door de operatie. Als deze problemen er zijn, komt dat door een stoornis in de aanleg van de hersenen. De schedelcorrectie kan daar geen verbetering in brengen.

Wanneer neemt u contact

U neemt contact met ons op als:

  • De wond rood is of open is gegaan.
  • Uw kind aangeeft pijn te hebben.
  • Uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.
  • De helm niet goed meer past of drukplekken geeft.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor