Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Polikliniek

Neonato­logie

Wanneer: maandag t/m donderdag
Gebouw: Erasmus MC Sophia, 1e etage, C-gang, balie C1
Telefoon: 06 515 758 46

Bij een deel van de kinderen met een voorgeschiedenis op de IC Neonatologie is er een kans op problemen in de ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om deze kwetsbare groep kinderen te zien op de polikliniek neonatologie.

Wachttijden   Afspraken   Aanmelden  

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Bij een deel van de kinderen met een voorgeschiedenis op de Neonatologie intensive care (NICU), is er een grotere kans op problemen in de ontwikkeling. Deze problemen kunnen zich op verschillende leeftijden presenteren  afhankelijk van de ernst of de eisen die aan een kind gesteld worden. Daarom is het belangrijk om deze kwetsbare groep kinderen te volgen op de polikliniek Neonatologie. Er kunnen dan waar nodig, in een vroeg stadium, extra maatregelen worden genomen om de ontwikkeling te optimaliseren. Deze controle is een aanvulling op de controle in het algemene ziekenhuis. Op de polikliniek Neonatologie van het Erasmus MC Sophia onderscheiden we ons door onze expertise bij deze specifieke groep kinderen.

Zorgpad

Er is een basis zorgpad waarbij we kinderen terugzien bij 3, 6, 12, 24 maanden, en op 5,5 en 8-jarige (gecorrigeerde) leeftijd. De start van dit zorgpad is afhankelijk van de voorgeschiedenis. Zo kan het zijn dat je op de (gecorrigeerde) leeftijd van 3 maanden wordt opgeroepen voor de follow-up of pas op de leeftijd van 1 jaar.

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om alle kinderen op 5,5 en 8-jarige leeftijd op te roepen die bij 24 maanden gezien zijn.

Voor uw bezoek aan de polikliniek

Voordat de afspraak op de polikliniek plaats vindt ontvangt u via de mail een link naar vragenlijsten. Graag verzoeken wij u om deze vragenlijsten voor het bezoek aan de polikliniek in te vullen.

Uw bezoek aan de polikliniek

  • De arts kijkt hoe het met uw kind gaat en verricht lichamelijk en neurologisch onderzoek.
  • Tijdens het lichamelijk onderzoek meet de arts de lengte, het gewicht en de schedelomtrek van uw kind.
  • Het motorisch onderzoek wordt gedaan door de fysiotherapeut.
  • Vanaf de (gecorrigeerde) leeftijd van 2 jaar neemt de psycholoog een ontwikkelingsonderzoek af.
  • Vanaf 5,5 jaar wordt ook de bloeddruk gemeten.

De uitslagen van het onderzoek worden waar mogelijk direct teruggekoppeld.  Waar nodig worden de uitslagen besproken in een Multi disciplinair team en op een later tijdstip teruggekoppeld.

Wilt u informatie over het Follow-up spreekuur?

Bekijk hier ons uitgebreide filmpje over het Follow-up spreekuur op de polikliniek Neonatologie.

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen? 

  • Kinderarts/neonatoloog.
  • Kinderneuroloog/kinderrevalidatiearts.
  • Kinderfysiotherapeut.
  • Kinderpsycholoog.

De polikliniek werkt ook nauw samen met de kinderartsen in de regio.

Samenwerkingen tussen specialismen

Wekelijks is er een multidiscplinair overleg waarbij de kinderarts/neonatoloog, kinderneuroloog, kinderpsycholoog, kinderfysiotherapeut en zo nodig andere specialismen aanwezig zijn. Tijdens dit overleg kunnen we uw kind bespreken, om zo tot een goed behandelplan te komen. Ook is er een goede samenwerking met de kinderartsen in de algemene (perifere) ziekenhuizen in de regio.

Heeft uw kind hier binnenkort een afspraak?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor