Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kinderthoraxcentrum
Centrum

Kinderthoraxcentrum

In hartje Rotterdam worden wonderen verricht

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aandoeningen van het hart, de longen, de luchtwegen, het middenrif en de slokdarm. De samenwerking en aanwezigheid van alle beschikbare specialismen in dit centrum is uniek in Nederland.

 

In het hartje van Rotterdam worden wonderen verricht. Het Kinderthoraxcentrum is bijvoorbeeld de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Daarnaast worden er unieke luchtwegreconstructies, longoperaties en operaties aan slokdarm en middenrif verricht. Dit kunnen wij doen door de samenwerking tussen en de aanwezigheid van alle beschikbare specialismen in ons centrum. Dat is uniek in Nederland en zeldzaam in West-Europa.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet het Kinderthoraxcentrum?

In het Kinderthoraxcentrum behandelen we kinderen van alle leeftijden met aandoeningen aan organen in de borstkas (de thorax): het hart, de longen, de luchtwegen, het middenrif en de slokdarm. We behandelen aangeboren aandoeningen, maar ook aandoeningen die op latere leeftijd ontstaan. Veel van onze patiënten hebben meerdere aandoeningen en hebben de expertise vanuit verschillende specialismen nodig. Daarom werken wij in het Kinderthoraxcentrum met elkaar samen in multidisciplinaire teams. Dit betekent dat u met uw kind bij verschillende specialismen komt en verschillende artsen ziet, vaak tegelijk. Zo bieden wij uw kind de beste zorg en behandeling en komen de verschillende invalshoeken samen tijdens hetzelfde consult.

Wat willen wij bereiken?

Wij willen de beste zorg leveren aan kinderen met aandoeningen aan de thorax. Dit doen we door continu te innoveren en de nieuwste wetenschappelijke inzichten in te zetten in de zorg voor onze patiënten.

In het geven van de best mogelijke zorg, hebben uw kind en u een belangrijke rol. Bij ons staan de patiënt én de familie namelijk centraal. We betrekken u bij de directe zorg voor uw kind en bij het maken van keuzes in de behandeling. Dit noemen wij samenzorg. Samenzorg betekent dat alle medewerkers van het Erasmus MC Sophia, kinderen en families samen één team vormen. In dit team heeft iedereen een eigen en gelijkwaardige inbreng. Samenzorg is gebaseerd op de ideeën van Patient- and Family-Centered Care (PFCC). In het Nederlands noemen we dit ‘gezinsgerichte zorg’.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Kinderthoraxcentrum is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Daarnaast worden er unieke luchtwegreconstructies, longoperaties en operaties aan slokdarm en middenrif verricht. Dit kunnen wij doen door de samenwerking tussen en de aanwezigheid van alle beschikbare specialismen in ons centrum. Dat is uniek in Nederland en zeldzaam in West-Europa.

We begeleiden u als ouders en uw kind tijdens het hele traject, vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd. Daarbij kijken we niet alleen naar de levensfase waarin uw kind zich nu bevindt, maar ook naar de invloed van alle gebeurtenissen en levensfasen op de aandoening. Dit noemen wij de levensloopbenadering. Door deze manier van werken kunnen we de langetermijngevolgen van aandoeningen in kaart brengen en de groei en ontwikkeling van een kind vergelijken met gezonde leeftijdsgenoten, individueel en op groepsniveau. Zo geven we niet alleen uw kind de beste zorg, maar kunnen we ook de zorg in de toekomst continu verbeteren.

Daarnaast beschikken wij in het Kinderthoraxcentrum over een ECMO, ook wel een hart-longmachine genoemd. Die zetten we in tijdens harttransplantaties en bij kinderen die hele zwakke longen en/of een heel zwak hart hebben. Een hart-longmachine neemt tijdelijk de functie van de longen en hart over, zodat verdere schade voorkomen wordt en het hart en de longen kunnen rusten en genezen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Het Kinderthoraxcentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met aandoeningen op het gebied van het hart, de longen, luchtwegen en andere organen in de borstkas. Binnen het Kinderthoraxcentrum behandelen wij veel aandoeningen. We verdelen ze in zes groepen, met daarachter een aantal voorbeelden:

Kinderthorax - Operatie waarbij een prothese in de borstkas geplaatst wordt

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

In het Kinderthoraxcentrum werken we nauw met elkaar samen om uw kind de beste zorg te geven. Om dit te kunnen bieden, werken we samen in multidisciplinaire teams.

Het Kinderthoraxcentrum is een multidisciplinaire samenwerking tussen de specialismen:

Daarnaast hebben we de beschikking tot de afdelingen en/of onderdelen:

Wetenschappelijk onderzoek

In het Kinderthoraxcentrum doen we wetenschappelijk onderzoek. We hopen hiermee meer inzicht te krijgen in complexe aandoeningen, en de behandeling van die aandoeningen te verbeteren. Als u bij ons in de kliniek of op de polikliniek komt, kunnen we u vragen of uw kind mee mag doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het Kinderthoraxcentrum heeft als doel de prognose en kwaliteit van leven te verbeteren bij kinderen met complexe aandoeningen van de borstorganen. We doen onderzoek naar die aandoeningen met een multidisciplinaire benadering.

Kinderthorax congresMarco Schnater tijdens het eerste internationale kinderthoraxsymposium.

Klinieken

In de media

Verhalen uit het Kinderthoraxcentrum

Jaarlijks belanden in Nederland tientallen kinderen in het ziekenhuis nadat zij een batterij hebben ingeslikt. Lissy de Ridder, kinderarts maag-, darm- en leverziekten, vraagt aandacht voor dit probleem. Bekijk onderstaande video of lees hier meer over in het artikel Europese richtlijn voor inslikken knoopcelbatterij door kinderen. 

Nieuws

 • RTL nieuws
  'Marco bleef drie keer zitten, maar is nu de enige kinder-longchirurg van Nederland'
  Marco Schnater is de enige arts in het land die zowel long- als kinderchirurg is, een bijzondere en ongewone combinatie. Dat Marco een super gespecialiseerde chirurg zou worden, was niet altijd vanzelfsprekend: hij groeide op als volksjongen in Amsterdam en bleef drie keer zitten op de middelbare school. Met RTL nieuws ging hij over zijn jeugd, loopbaan en mogelijke opvolger in gesprek: “Het is moeilijk de juiste persoon te vinden".
 • NRC
  Stroomstoring in een babyhartje
  Het is onderzoekers van het Erasmus MC als eersten ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een babyhart te meten. Een verstoorde elektrische geleiding in het hart leidt tot hartritmestoornissen en de wetenschappers vroegen zich af of een afwijking ook al te zien en meten is bij kinderen. De onderzoekers deden de metingen tijdens een openhartoperatie in het Kinderthoraxcentrum.
 • Algemeen Dagblad
  ‘Een hele dag opereren doe ik op adrenaline’
  Interview met Wouter van Leeuwen, kinderhartchirurg in het Kinderthoraxcentrum. Als één van de veertien kinderhartchirurgen in Nederland heeft hij een stressvolle maar bovenal waardevolle baan.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor