Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Kinder­thorax­centrum

Het enige centrum in Nederland voor harttransplantaties bij kinderen

In het Kinderthoraxcentrum bieden we de beste zorg aan kinderen met aandoeningen van het hart, de longen, de luchtwegen en de slokdarm. De samenwerking en aanwezigheid van alle beschikbare specialismen in dit centrum is uniek in Nederland.

Veelgestelde vragen coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden rondom het coronavirus bij het Kinderthoraxcentrum en Kinderchirurgie vindt u op deze pagina.

Lees meer

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In het Kinderthoraxcentrum behandelen we kinderen met aandoeningen van het hart, de longen, luchtwegen en andere organen in de borstkas. Deze ziekten kunnen aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan. In het Kinderthoraxcentrum werken we nauw met elkaar samen in multidisciplinaire teams. Dit betekent dat u met uw kind bij verschillende specialismen komt en verschillende artsen ziet. Doordat artsen en andere zorgverleners van de verschillende specialismen met elkaar samenwerken, kunnen zij uw kind de beste zorg en behandeling bieden.

Wat willen wij bereiken?

Het Kinderthoraxcentrum heeft de ambitie om een toonaangevend centrum te zijn. Dat zijn we door innovatie en integratie van de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de behandeling en zorg voor deze complexe patiëntengroep daadkrachtig en pro-actief in te zetten. Wij verlenen zorg volgens het samenzorg-principe en de levensloopbenadering.

 • Samenzorg (gezinsgerichte zorg)

Voor ons staat het bieden van de beste zorg aan de patiënt en zijn familie centraal. Met samenzorg betrekken we de familie bij de directe zorg voor het kind en bij keuzes in de behandeling. Samenzorg betekent dat alle medewerkers van het Erasmus MC Sophia, kinderen en families samen één team vormen. In dit team heeft iedereen een eigen en gelijkwaardige inbreng. Samenzorg is gebaseerd op de ideeën van Patient- and Family-Centered Care (PFCC). In het Nederlands noemen we dit ‘gezinsgerichte zorg’.

 • Levensloopbenadering

In onze zorg zijn we niet alleen gericht op de levensfase waarin de patiënt zich bevindt, maar kijken we naar de invloed van alle levensfasen en gebeurtenissen in iemands leven, vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd, op een aandoening. Dat doen we met een vaste structuur van follow-up momenten, gericht op de verschillende levensfasen van het opgroeiende kind. Door deze manier van werken kunnen we de langetermijngevolgen van aandoeningen in kaart brengen en de groei en ontwikkeling van een kind vergelijken met gezonde leeftijdsgenoten, individueel en op groepsniveau.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Erasmus MC Sophia is het enige Kinderthoraxcentrum van Nederland. De samenwerking en aanwezigheid van alle beschikbare specialismen is uniek in Nederland en zeldzaam in West-Europa. Daarnaast is het Kinderthoraxcentrum het enige harttransplantatiecentrum voor kinderen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Het Kinderthoraxcentrum biedt specialistische zorg aan kinderen met aandoeningen op het gebied van het hart, de longen, luchtwegen en andere organen in de borstkas. Binnen het Kinderthoraxcentrum behandelen wij veel aandoeningen. We verdelen ze in zes groepen:

Kinderthorax - Operatie waarbij een prothese in de borstkas geplaatst wordt

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

In het Kinderthoraxcentrum werken we nauw met elkaar samen om uw kind de beste zorg te geven. Om dit te kunnen bieden, werken we samen in multidisciplinaire teams.

Het Kinderthoraxcentrum is een multidisciplinaire samenwerking tussen de specialismen:

Daarnaast hebben we de beschikking tot de afdelingen en/of onderdelen:

Wetenschappelijk onderzoek

In het Kinderthoraxcentrum doen we wetenschappelijk onderzoek. We hopen hiermee meer inzicht te krijgen in ernstige aandoeningen, en de behandeling van die aandoeningen te verbeteren. Als u bij ons in de kliniek of op de polikliniek komt, kunnen we u vragen of uw kind mee mag doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het Kinderthoraxcentrum heeft als doel de prognose en kwaliteit van leven te verbeteren bij kinderen met complexe aandoeningen van de borstorganen (hart, longen, luchtwegen, slokdarm en borstwand). We doen onderzoek naar die aandoeningen met een multidisciplinaire benadering.

Kinderthorax congresFoto: In 2019 vond het eerste internationale kinderthoraxsymposium plaats. Het thema was ‘Oxygen’. De doelen waren van elkaar te leren en kennis uit te wisselen tussen verschillende specialismen, op nationaal en internationaal niveau en tussen wetenschappers en zorgverleners. En dat is gelukt! Het twee-daagse congres werd bezocht door 185 mensen. 

Klinieken

In de media

 • NRC
  Stroomstoring in een babyhartje
  Het is onderzoekers van het Erasmus MC als eersten ter wereld gelukt om heel precies de elektrische geleiding door de boezems en kamers van een babyhart te meten. Een verstoorde elektrische geleiding in het hart leidt tot hartritmestoornissen en de wetenschappers vroegen zich af of een afwijking ook al te zien en meten is bij kinderen. De onderzoekers deden de metingen tijdens een openhartoperatie in het Kinderthoraxcentrum.
 • Algemeen Dagblad
  ‘Een hele dag opereren doe ik op adrenaline’
  Interview met Wouter van Leeuwen, kinderhartchirurg in het Kinderthoraxcentrum. Als één van de veertien kinderhartchirurgen in Nederland heeft hij een stressvolle maar bovenal waardevolle baan.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor