Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinderfysiotherapie

Onze kinderfysiotherapeuten hebben een gedegen kennis van de ziektes en aandoeningen die zich voordoen bij kinderen en die kunnen leiden tot problemen met het bewegen of met de conditie.

Over dit specialisme

Wat we doen

De kinderfysiotherapeut onderzoekt het motorisch functioneren van uw kind. Dit kan met behulp van testen, maar ook observatie en analyse van het bewegen zijn van belang. Afhankelijk van het probleem worden de motoriek, mobiliteit, conditie, spierkracht- of spierspanning en coördinatie getest. 

Onze hulp kan bijvoorbeeld worden ingeroepen bij:

  • Een vertraagde en/of afwijkende motorische ontwikkeling.
  • Acute en chronische longaandoeningen.
  • Gewrichtsklachten.
  • Gevolgen van langdurig in bed liggen.

Tijdens een klinische opname van uw kind kan de behandeling worden gestart op de afdeling waar hij is opgenomen of in de oefenzaal van de kinderfysiotherapie. 

Bij een poliklinisch consult geven wij adviezen die u zelf bij uw kind kan uitvoeren, of wij verwijzen door naar een collega kinderfysiotherapeut in de eerste lijn.  

Wat willen we bereiken?

Het doel van de kinderfysiotherapeut is een bijdrage te leveren aan het kunnen participeren van uw kind in zijn leefomgeving. Op basis van het kinderfysiotherapeutisch onderzoek wordt, indien mogelijk, de aanleiding van het bewegingsprobleem of de verminderde conditie vastgesteld. Naar aanleiding van dit onderzoek geven wij u dan een gericht behandelplan en adviezen mee. Collega’s die de kinderfysiotherapeutische behandeling overnemen na een opname in het Erasmus MC Sophia, krijgen van ons informatie over de opnameperiode en de stand van zaken bij ontslag.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Kinderfysiotherapeuten in het Erasmus MC Sophia zijn in de bijzondere situatie dat zij kinderen met weinig voorkomende ziektes en aandoeningen in relatief grote aantallen onderzoeken en behandelen. Daardoor kunnen zij unieke ervaring opbouwen met de vaak zeer specifieke problematiek op het gebied van bewegen of van de conditie, die bij deze kinderen past. Dit stelt de kinderfysiotherapeuten in staat deze problematiek te herkennen en collega’s in de tweede en eerste lijn hierover te informeren en gerichte adviezen te geven.

Aandoeningen en ziektebeelden

Veelvoorkomende problematiek waarbij wij worden betrokken, zijn onder andere:  

  • Motorische problemen bij veel te vroeg geborenen. De kinderfysiotherapeut begeleidt en adviseert u bij het stimuleren van uw kind, zodat hij optimale mogelijkheden krijgt om een inhaalslag te maken.
  • Sputumretentie en verminderde conditie, bijvoorbeeld bij cystische fibrose (taaislijmziekte). De kinderfysiotherapeut helpt bij het aanleren van technieken om het slijm zo goed mogelijk uit de longen te krijgen en te zorgen dat de conditie van uw kind optimaal blijft.
  • Neurologische schade, bijvoorbeeld door een ongeluk. De kinderfysiotherapeut helpt bij het optimaliseren van de motoriek en geeft adviezen om te voorkomen dat er bewegingsbeperkingen ontstaan. 
  • Pre- en postoperatieve begeleiding, bijvoorbeeld na een scoliose-correctie. Voor de operatie inventariseert de kinderfysiotherapeut de bewegingsmogelijkheden van uw kind en neemt het postoperatieve traject u door. Na de operatie begeleidt de kinderfysiotherapeut het mobiliseren, totdat uw kind weer zelfstandig kan lopen.

Wetenschappelijk onderzoek

Drie kinderfysiotherapeuten zijn tijdens hun aanstelling in het Erasmus MC gepromoveerd.

Een vierde kinderfysiotherapeut is bezig met promotieonderzoek naar de langetermijngevolgen van een aantal specifieke chirurgische aangeboren afwijkingen, onder andere congenitale hernia diafragmatica en oesofagusatresie, waardoor kinderen na de geboorte kritiek ziek zijn geweest.

Deze kinderen komen op vaste momenten tot hun 18e levensjaar op de Chirurgische Langetermijn-follow-up-poli (CHIL-poli). De langetermijngevolgen die worden onderzocht, zijn op het gebied van motoriek, longfunctie, conditie, bewegen en sporten.

Patientenfolders

Op onderstaande link kunt u de folders van de afdeling Kinderfysiotherapie vinden.

Patientenfolders Kinderfysiotherapie

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor