Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinder­oncologie

Onze kinderoncologen houden zich bezig met het vaststellen en behandelen van kinderen met (verdenking op) een vorm van kanker.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Bij het specialisme kinderoncologie houden wij ons bezig met het vaststellen en behandelen van kinderen met (verdenking op) een vorm van kanker. Wij zijn een shared care ziekenhuis van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Alle kinderen in Nederland die de diagnose kanker krijgen, gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Daar maakt de kinderoncoloog een behandelplan.

Voor gezinnen die in de regio Rotterdam wonen, kunnen wij een deel van de kinderoncologische zorg dichtbij uw huis organiseren. Wij werken hierbij nauw samen met andere specialisten in het Erasmus MC Sophia om uw kind de beste zorg op maat te kunnen geven. 

Wat willen we bereiken?

In samenwerking met het Prinses Máxima Centrum willen wij kinderen met (verdenking op) kanker de beste zorg op de beste plek bieden. We streven ernaar dat kinderen met kanker met zo min mogelijk klachten een zo normaal mogelijk leven leiden. Samen met het Prinses Máxima centrum willen we de toekomst voor kinderen met kanker verbeteren met de beste en meest moderne zorg.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Het Erasmus MC Sophia is het grootste academische kinderziekenhuis van Nederland. De kinderoncologen, verpleegkundig specialist en kinderoncologieverpleegkundigen van het Erasmus MC Sophia werken nauw samen met het Prinses Máxima Centrum.

Daarnaast wordt het ziekenhuis vertegenwoordigd door een grote diversiteit aan kinderarts-subspecialisten, met wie wij zo nodig kunnen overleggen en samenwerken. Wij hebben een toegewijd team dat aandacht heeft voor de medische, psychologische en sociale aspecten van de behandeling. Samen stemmen we de zorg af op de behoefte van het kind, de ouders en de omgeving. 

Neem een kijkje op onze afdeling in onderstaand filmpje: 

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Wij behandelen onder andere:

  • Hematologische maligniteiten (respectievelijk beenmerg en lymfeklierkanker).
  • Hersentumoren.
  • Solide tumoren.

Binnen het specialisme kinderoncologie zijn wij betrokken bij meerdere aandoeningen. U kunt per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken.

Neurofibromatose type 1

Wetenschappelijk onderzoek

  • Dr. de Vries doet onderzoek naar de lange termijn effecten bij kinderen met kanker in samenwerking met het Prinses Máxima centrum.
  • Dr. de Laat doet onderzoek naar vasculaire tumoren.
  • Dr. Zijtregtop doet onderzoek naar lymfeklierkanker in samenwerking met het Prinses Máxima centrum.

Onze polikliniek(en)

Behandelingen

Alle kinderen in Nederland die de diagnose kanker krijgen, gaan naar het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. Daar maakt de kinderoncoloog een behandelplan. Voor gezinnen die in de regio Rotterdam wonen, kunnen wij een deel van de kinderoncologische zorg dichtbij uw huis organiseren.
 
De eerste keer dat u bij ons komt, is het dossier van uw kind bij ons bekend. Voordat de arts of verpleegkundig specialist uw kind beoordeelt, wordt er zo nodig eerst bloed afgenomen. De arts of verpleegkundig specialist bepaalt of uw kind kwalificeert voor een chemotherapie of dat een andere behandeling of onderzoek noodzakelijk is, zoals bijvoorbeeld antibiotica of een bloedtransfusie.
 
Wij rapporteren onze bevindingen en voortgang van de behandeling in het patiëntendossier van het Prinses Máxima Centrum, zodat uw hoofdbehandelaar goed op de hoogte blijft. Hierdoor blijft de continuïteit van zorg gewaarborgd.

Klinieken

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor