Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Profielfoto van Ans van der Ploeg
Zorgverlener

Prof. dr. A.T. (Ans) van der Ploeg

Kinderarts metabole ziekten, hoofd Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten

  • Specialisme
  • Kindergeneeskunde, Centrum voor zeldzame aandoeningen
  • Aandachtsgebied
  • Metabole ziekten, lysomale stapelingsziekten en ziekte van Pompe
  • BIG nummer:
  • 99023278701
Neem contact op  

Over

Even voorstellen

Even voorstellen

Mijn naam is Ans van der Ploeg en ik ben sinds 1985 werkzaam bij het Erasmus MC. Ik ben hoofd van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten en kartrekker van het Centrum voor zeldzame aandoeningen. Mijn ambitie is om de toekomst van patiënten met een zeldzame (stofwisselings)ziekten te verbeteren. Daarom zet ik mij in voor optimale zorg, diagnostiek en innoverend translationeel onderzoek.

Centrum voor zeldzame aandoeningen

Zeldzame ziekten zijn een uitdaging; de kennis van een bepaalde aandoening is soms over de hele wereld verspreid. Het Centrum voor zeldzame aandoeningen van het Erasmus MC Sophia bezit de meest  brede en complete expertise van zeldzame aandoeningen bij kinderen in Nederland, die essentieel is bij de herkenning en behandeling van deze aandoeningen.

Werkervaring & opleidingen

Ik ben afgestudeerd in 1985, daarna ben ik gepromoveerd op de afdeling Klinische Genetica van het Erasmus MC in 1989. Hierna ben ik mij gaan specialiseren als kinderarts in het Erasmus MC Sophia en Juliana Kinderziekenhuis. Sinds 1998 ben ik geregistreerd als neonatoloog en in 2004 geregistreerd als metabool kinderarts. Vanaf 2008 ben ik hoofd van het Centrum voor Lysosomale en Metabole Ziekten.

In 2009 werd ik hoogleraar kindergeneeskunde met speciale aandacht voor lysosomale stapelingsziekten. Sinds 2019 ben ik kartrekker van het Centrum voor zeldzame aandoeningen. Verder ben ik vice-coördinator van het European Reference Network Metabole Ziekten (MetabERN), coördinator van het Lysosomal subnetwork MetabERN en co-chair bij het European Pompe Consortium.