Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Duurzaam Erasmus MC

Het thema duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de dagelijkse praktijk van het Erasmus MC.

De duurzame route is wat ons betreft de enige weg: voor toekomstbestendige zorg en een leefbare planeet moéten we ons grondstoffengebruik, ons energieverbruik en onze milieu-impact zo snel mogelijk minimaliseren. Op deze pagina leest u hoe wij dit proberen te bereiken.

Impact zorgsector

De zorgsector draagt bij aan de gezondheid van onze maatschappij, maar heeft tegelijkertijd een negatieve impact op de gezondheid van onze planeet: zorginstellingen zijn verantwoordelijk voor ruim 7 procent van de CO2-uitstoot. Dat moet veranderen, en snel. Daarom zet het Erasmus MC zich in voor duurzame zorg.

Wat wij doen

Community

Dossier Duurzaamheid
 • Ecologische voetafdruk Erasmus MC in kaart gebracht

  Ecologische voetafdruk Erasmus MC in kaart gebracht

  Het Erasmus MC heeft stevige ambities op het gebied van duurzame zorg. Dat mag ook wel, want de zorgsector is verantwoordelijk voor maar liefst 7 procent van de totale uitstoot van broeikassen in Nederland. Hoe zit het eigenlijk met de ecologische voetafdruk van het Erasmus MC? Die is nu voor het eerst uitgebreid onderzocht. En […]

  Lees meer
 • ‘Patiënten ook voorlichten over CO2-voetafdruk behandeling’

  ‘Patiënten ook voorlichten over CO2-voetafdruk behandeling’

  Alghele narcose geeft twee keer zoveel CO2-uitstoot als lokale verdoving voor een operatie aan de arm of hand. Dat concludeert anesthesioloog Wouter Droog in een publicatie in het tijdschrift European Journal of Anaesthesiology. Hij pleit daarom voor de invoering van ‘groene’ anesthesiologie. ‘We moeten patiënten ook voorlichten over de CO2-voetafdruk van hun behandeling.’

  Lees meer
 • Green Team strijdt tegen de afvalberg op de IC

  Green Team strijdt tegen de afvalberg op de IC

  Op de intensive care wordt elke dag per patiënt 17 kilo afval geproduceerd. IC-verpleegkundige Lobke Hazelaar zag dat met stijgende ontzetting aan en sloot zich aan bij een van de Green Teams van het Erasmus MC.

  Lees meer
 • Onderzoek naar circulaire ziekenhuizen krijgt 6 miljoen

  Onderzoek naar circulaire ziekenhuizen krijgt 6 miljoen

  Een consortium van Nederlandse ziekenhuizen en kennisinstellingen onder leiding van Erasmus MC krijgt 6 miljoen euro van de Nationale Wetenschapsagenda om ziekenhuizen duurzaam en toekomstbestendig te maken. Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en staflid Intensive Care Volwassenen van het Erasmus MC, leidt het consortium.

  Lees meer
 • Joke Boonstra tekent Green Deal 3.0 namens universitaire medische centra

  Joke Boonstra tekent Green Deal 3.0 namens universitaire medische centra

  Bestuurder Joke Boonstra van het Erasmus MC heeft op 4 november 2022 de Green Deal 3.0 ondertekend namens alle universitaire medische centra in Nederland. Dat is een akkoord waarin brancheorganisaties, kennisinstellingen, zorgverzekeraars, banken en overheid met elkaar afspreken de zorg sneller duurzaam te maken. De afspraken gelden van 2023 tot en met 2026.

  Lees meer
 • Erasmus MC draagt met plaszak bij aan kwaliteit oppervlaktewater

  Erasmus MC draagt met plaszak bij aan kwaliteit oppervlaktewater

  Poliklinische patiënten die op de afdeling Radiologie een CT-scan ondergaan en daarvoor contrastvloeistof krijgen toegediend, krijgen sinds kort weer een paar plaszakken mee naar huis.

  Lees meer