Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Onze Projecten

Er lopen in het Erasmus MC verschillende projecten om de milieu-impact van zorg en onderzoek te verlagen. Deze projecten betreffen het hele ziekenhuis; van de intensive care tot de laboratoria, en van de verloskunde tot de bouw. Samen zijn de projecten onderdeel van het programma 'Een Duurzaam Erasmus MC'. Op deze pagina vindt u een greep uit onze projecten.

Projecten

De milieu-impact van een bevalling

Om de milieu-impact van een bevalling te onderzoeken, heeft de afdeling Verloskunde van het Erasmus MC Sophia in 2022 het hele bevallingstraject in bouwstenen opgedeeld en per bouwsteen (een polibezoek, bloedafname, echo, etc.) de milieu-impact onderzocht. Zo krijgen we een goed beeld van de milieu-impact van onze patiëntenzorg en wordt het duidelijk welke verduurzamingsinterventies de meeste impact hebben. Voorbeeld van zo’n interventie is de ontwikkeling naar poliklinische zorg op afstand.

Goed gebruik handschoenen

Het project Goed gebruik handschoenen wil onnodig gebruik en verspilling van handschoenen voorkomen. Uit een nulmeting in februari 2022 bleek dat zo’n 30% van het verbruik te voorkomen is. Het project heeft op basis hiervan:

  • een toolbox met ondersteunend communicatiemateriaal ontwikkeld,
  • informatieve posters en een sticker over bewust en correct handschoenengebruik geproduceerd,
  • meer aandacht voor gebruik van handschoenen meegenomen in scholing/toetsing van zorgverleners.

Het Green Team OK werkt in samenwerking met de TU Delft aan praktische manieren om verspilling tegen te gaan, bijvoorbeeld door handschoenendozen verticaal op te hangen.

 

Uitstootvrije stadslogistiek

Het Erasmus MC is sinds 2021 samen met ruim dertig andere Rotterdamse werkgevers en de Gemeente Rotterdam aangesloten bij de Klimaatalliantie Duurzame Mobiliteit. Hierin werken we samen aan (minimaal) de halvering van de CO2-uitstoot van ons woon-werk en zakelijk verkeer voor 2030. In 2022 hebben gemeente en werkgevers hiervoor de werkgeversaanpak mobiliteit getekend.

Vastgoed: Duurzaam op Koers 2030

Duurzaam op Koers 2030 is het uitvoeringsprogramma van Erasmus MC Vastgoed. Het werkt aan de transitie naar volledig hernieuwbare energie en de verduurzaming van al ons vastgoed. Dit gebeurt bijvoorbeeld met isolatie, uitfasering van aardgas en door over te stappen naar Groene stroom en LED-verlichting. Hiermee willen we de milieu-impact, energielasten en exploitatiekosten zoveel mogelijk verlagen.

De Circulaire IC

Het Green Team van onze intensive care is op weg naar een volledig circulaire IC in 2030 . Dit gebeurt op basis van zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek waaronder een materiaalstroomanalyse. Hieruit kwamen 7 materialen die op de IC worden gebruikt en een grote impact hebben op het milieu: 

  1. verpakkingen van vloeibare stoffen (zoals infusen)
  2. kunststof slangen
  3. niet-steriele handschoenen
  4. kunststof wegwerpkleding (zoals isolatieschorten),
  5. incontinentiematten
  6. chirurgische maskers
  7. injectiespuiten (inclusief verpakking)

Interventies materiaalstroom

In samenwerking met de onder meer TU Delft focust het Green Team zich onder andere op de volgende interventies om de materiaalstroom te verduurzamen: 

  1. Recycling van infuuszakken
  2. Wegwerpjassen vervangen voor herbruikbare jassen
  3. Intubatie met herbruikbare laryngo- en bronchoscopen
  4. Papierinzameling
  5. Omsmelten van gebruikte metalen
  6. Efficiënter gebruik van medicatie (bijvoorbeeld door infuuspompen beter af te stemmen op de patiënt).

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks