Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Medisch-ondersteunend

Opleidingsplaats radiotherapeutisch laborant

Startmoment: Elk jaar in september
Duur: 34 maanden
Onderwijsaanbieder: Radiotherapie

Als radiotherapeutisch laborant werk je samen met de arts (de radiotherapeut) bij wie de patiënt in behandeling is. Je bent verantwoordelijk voor zowel de voorbereidingen als de uitvoering van de radiotherapiebehandeling.

Over deze opleiding

Overzicht

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant is een leer-werktraject. Als je een leer-werk traject bij Erasmus MC volgt, kom je bij ons in dienst. Veel leer je in de praktijk. Daarnaast volg je theorielessen op onze eigen Erasmus MC Academie. 

Verpleegkundigen staan naast patiënt bij cyberknife

Radiotherapeutisch laboranten met patiënte bij de Cyberknife (bestralingstoestel)

Het werk als radiotherapeutisch laborant is erg veelzijdig:

  • je informeert de patiënt en zijn of haar familie over de behandeling en begeleidt hen tijdens het behandelproces; 
  • je maakt individuele hulpmiddelen en afschermingsmiddelen (bijvoorbeeld maskers waarop de te bestralen plaats nauwkeurig wordt gemarkeerd); 
  • in samenwerking met de arts bepaal je het bestralingsgebied; je markeert dit gebied en controleert de bestralingstechniek; 
  • om een optimale verdeling van de stralingsdosis te bereiken, werk je met behulp van geavanceerde computerapparatuur een bestralingsplan uit; 
  • op basis van het door de arts goedgekeurde bestralingsplan, voer je binnen een team zelfstandig uitwendige bestralingen uit; 
  • je assisteert de arts bij inwendige bestralingstechnieken (brachytherapie). 

Inhoud

Tijdens de opleiding ontwikkel je kennis , inzicht en vaardigheden op het gebied van anatomie, fysiologie, pathologie, medische beeldvorming, bestralingstechnieken en stralingshygiëne. Je werkt met zieke mensen en altijd samen met je collegae, het is belangrijk dat je daar gevoel voor hebt. Er wordt speciale aandacht besteed aan zowel het voorlichten en begeleiden van de patiënten als aan het werken in teamverband.

Resultaat

De opleiding tot radiotherapeutisch laborant is een 3-jarige paramedische inservice beroepsopleiding waarin je leren en werken combineert. De opleiding is gewaardeerd op NLQF 6 (= bachelor niveau) (NLQF) en erkend door het CZO, het landelijk orgaan dat de kwaliteit van zorgopleidingen bewaakt.

Waarom bij Erasmus MC?

Het Erasmus MC Kanker Instituut levert op regionaal, nationaal en internationaal niveau een bijdrage aan de bestrijding van kanker door middel van excellente kankerzorg, baanbrekend onderzoek en optimale screening & preventie samen met onze partners. Ons doel is dat minder mensen kanker krijgen, meer patiënten genezen en de kwaliteit van leven van mensen met kanker verbetert.

Opleiding en onderwijs

Het Erasmus MC Kanker Instituut kan niet zonder bevlogen medewerkers, onderzoekers en studenten. Het Instituut onderneemt activiteiten om kennis over te brengen en om talent te binden aan het Erasmus MC Kanker Instituut. 

Over de volle breedte van het instituut zetten verpleegkundigen, wetenschappelijk onderzoekers en medisch specialisten zich in om een nieuwe generatie professionals in de oncologie op te leiden. Hierbij werken verschillende disciplines uit zowel zorg als onderzoek zoveel mogelijk samen in uitstekend onderwijs.

Overige informatie

We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor sollicitanten. Tijdens die bijeenkomsten geven we meer informatie over het beroep en de opleiding. Als je graag zo’n bijeenkomst wilt bijwonen, mail dan je gegevens naar opleiding.rtl@erasmusmc.nl. Je krijgt dan een uitnodiging zodra de datum van de volgende informatiebijeenkomst bekend is. Je kunt ook contact opnemen met de praktijkbegeleiders van Radiotherapie, door middel van het genoemde mailadres.

Kijk ook eens naar de informatie op de patiëntenzorg pagina's van onze website.

Praktische informatie

Toelatingseisen

  • HAVO-diploma of gelijkwaardig;
  • VWO-diploma of het overgangsbewijs klas 5 naar 6;
  • Een afgeronde 4 jarige MBO-opleiding;
  • Dienstverband bij het specialisme Radiotherapie

Programma

Lessen in theorie- en vaardigheidsonderwijs worden afgewisseld met praktijkstages op de locaties Rotterdam en Dordrecht. De praktijkstages die je loopt zijn in het begin nog kort, maar duren langer naarmate de opleiding vordert. In de stages leer je onder meer werken op de lineaire versnellers (bestralingsapparaten) en leer je omgaan met patiënten.

De theorielessen worden gevolgd aan de Erasmus MC Academie.

Veelgestelde vragen

 

Nieuws

Hoe kun je je aanmelden?

Voor deze opleidingsplaats moet je solliciteren bij het specialisme Radiotherapie van het Erasmus MC Kanker Instituut. Het academisch karakter van de afdeling zorgt voor een dynamische omgeving waarin veel aandacht is voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe bestralingsbehandelingen.

Kijk hier voor beschikbare opleidingsplaatsen.

Als je bent aangenomen voor de functie radiotherapeutisch laborant in opleiding dient jouw leidinggevende je aan te melden bij de Erasmus MC Academie.