Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Merkelcelcarcinoom (MCC)

Een merkelcelcarcinoom (MCC) is een kwaadaardige tumor van de huid. Een MCC kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het meest voor op het hoofd of de hals.

Merkelcelcarcinoom (MCC): over deze aandoening

Wat is een Merkelcelcarcinoom (MCC)?

Een merkelcelcarcinoom (MCC) is een zeldzame en kwaadaardige tumor van de huid. We noemen het ook wel een neuro-endocriene tumor (NET). Het is een zeldzame tumor die in Nederland per jaar bij ongeveer 120 - 150 mensen wordt vastgesteld. Het MCC komt het meest voor bij ouderen.

De tumor ziet er meestal uit als een huidkleurige of roodpaarse bult. Een MCC kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het meest voor op het hoofd of de hals. Mogelijke risicofactoren zijn veel blootstelling aan de zon en een verzwakte of verminderde afweer (bijvoorbeeld als u medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken). 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Welke behandeling er voor u het beste is, hangt af van verschillende factoren: de plaats van het merkelcelcarcinoom op de huid, de grootte en of het is uitgezaaid. 

  • Is het MCC niet uitgezaaid? Dan snijden we de tumor meestal weg (met een ruime excisie of Mohs chirurgie) en/of met bestraling.
  • Is het MCC wel uitgezaaid naar de lymfeklieren? Dan kunnen we kiezen voor een operatie.
  • Is het MCC ook uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam? Dan kunnen we kiezen voor chemotherapie of immuuntherapie

Hoe is de prognose na diagnose?

Het vooruitzicht na de diagnose merkelcelcarcinoom hangt af van een aantal factoren:

  • de grootte van de tumor
  • of er uitzaaiingen zijn en hoeveel
  • hoe uw afweer werkt
 
 

Met wie heeft u te maken?

Op de polikliniek dermatologie van het Erasmus MC krijgt u meestal te maken met een arts-assistent (dermatoloog in opleiding), een dermatoloog, een verpleegkundig specialist of doktersassistent. Als het nodig is, vragen we een oncologisch chirurg, hoofd-hals chirurg, een plastisch chirurg, een internist-oncoloog, een radiotherapeut-oncoloog of een andere specialist om hulp. 

We bespreken u altijd in ons multidisciplinair huidkanker overleg (MDO). Dit is een overleg waarbij alle specialisten samen de beste behandeling kiezen. 
 

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor