Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Mohs micrografische chirurgie

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Verloop van de behandeling


Het Erasmus MC is een expertisecentrum op het gebied van huidkanker en Mohs micrografische chirurgie. Een team van ervaren dermatologen (in opleiding) en assistenten voert de behandeling uit. Voordat de behandeling begint, vinden er een aantal voorbereidingen plaats.

Desinfecteren en verdoven
De arts tekent de tumor met een kleine marge af. Daarna wordt het operatiegebied schoongemaakt met een desinfecterend middel en afgedekt met steriele doeken. Vervolgens wordt het te opereren gebied plaatselijk verdoofd. Het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een brandend gevoel geven. Soms wordt er een verdoving vanuit de mond gegeven. Wanneer er bij het oog geopereerd moet worden, krijgt u verdovende oogdruppels toegediend.

Wegsnijden aangetaste huid
Na het verdoven worden er kleine hechtingen gezet om de randen te markeren. Daarna wordt de huidtumor weggesneden. U voelt dat de arts bezig is, maar het hoort geen pijn te doen. Na afloop wordt een verband aangelegd. Het wegsnijden van huidtumor duurt gemiddeld 30 minuten.

Na het wegsnijden
Na het wegsnijden wordt het weefselstukje ingevroren en in kleine plakjes gesneden (ook wel coupes genoemd). Deze plakjes worden onder de microscoop bekeken om te zien of er nog tumorcellen in de snijranden aanwezig zijn. Alle randen worden gemerkt met een kleur en er wordt een tekening gemaakt. Zo is precies te zien waar er eventueel nog tumorresten zijn achtergebleven. De wachttijd tot de eerste uitslag is ongeveer 3 uur.

Pauze
Tijdens de pauze wacht u in de rustkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. U mag één persoon meenemen die de hele dag bij u is. U wordt verzocht de afdeling NIET te verlaten. Er is koffie en thee in de rustkamer. Vanuit het ziekenhuis krijgt u als patiënt een lunch aangeboden. Degene die met u meekomt, kan zelf lunch meenemen of naar het restaurant of de supermarkt in de centrale hal van het ziekenhuis.

Zodra de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, krijgt u dat te horen.

Volgende ronde(s)
Als er nog tumorcellen zijn gezien, wordt nog een stukje huid weggesneden en aansluitend onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat de tumor weg is. Gemiddeld is dit na 2 tot 3 rondes, maar soms zijn er meer rondes nodig om de tumor volledig weg te halen.

Het sluiten van de wond
Afhankelijk van de plaats en grootte van de wond, wordt deze direct gesloten of open gelaten en (indien nodig) later gesloten. Als de wondranden niet direct tegen elkaar gehecht kunnen worden, zijn er andere mogelijkheden om de wond te sluiten. Bijvoorbeeld door de naastliggende huid op te schuiven of door een huidtransplantaat te gebruiken. Voor het sluiten van de wond is het meestal nodig om extra plaatselijke verdoving te geven. Na het hechten van de wond wordt een drukverband aangebracht. Het sluiten van de wond duurt tussen de 45 en 90 minuten.

Voorbereiding

Niet nuchter
De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving. U hoeft niet nuchter te komen, u mag voor de operatie gewoon eten en drinken.

Niet scheren
Als de plek die behandeld gaat worden in een behaard gebied zit, scheert u zich dan niet voor de ingreep.

Bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunners gebruikt, kunt u deze blijven gebruiken, tenzij uw arts anders heeft aangegeven.

Roken
Roken heeft een negatieve invloed op de genezing van operatiewonden. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor veel vaker problemen bij de wondgenezing optreden, zoals weefselversterf en infecties. Wij raden u aan (tijdelijk) te stoppen met roken. Wanneer u overweegt (tijdelijk) te stoppen met roken, moet u ten minste 7 dagen voor de operatie stoppen en gestopt blijven totdat de wond is genezen.

Vervoer
Wij raden u aan iemand mee te nemen, u mag niet zelf naar huis rijden. Als u een verband op of rond uw ogen heeft, is het raadzaam om de eerste week geen voertuig te besturen.

Kleding
Draag op de dag van de behandeling gemakkelijk zittende kleding. Draag geen sieraden of make-up.

Vakantie
Heeft u vakantie gepland in de weken na de ingreep, bespreek dit dan met de arts.

Bijwerkingen & complicaties

Na de behandeling thuis

 

De kans op een nabloeding is het grootst in de eerste 24 uur na de operatie. Als er een nabloeding optreedt, drukt u aaneengesloten met een schone theedoek 20 minuten stevig tegen de wond zonder tussendoor te kijken. Als de bloeding niet stopt, kunt u contact opnemen met de polikliniek dermatologie, het telefoonnummer staat onder Contact.

 

Operatierisico's

Geen enkele operatie is zonder risico's. Denkt u daarbij aan een nabloeding, een wondinfectie en het doorsnijden van een (huid)zenuw. Deze risico’s zijn gelukkig zeer zeldzaam en de operateur zal er alles aan doen om deze risico’s te vermijden.

Resultaat

Na iedere ingreep ontstaat er een litteken. Afhankelijk van de plaats van de ingreep, de grootte van de wond en uw eigen genezingsaanleg, zal dit meer of minder zichtbaar zijn. Een litteken kan tot anderhalf jaar na een operatie verbeteren. Als u niet tevreden bent over het uiteindelijke resultaat, kunnen we samen met u zoeken naar een oplossing.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor