Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Huidkankercentrum

Het huidkankercentrum is een samenwerking tussen verschillende specialismen om optimale zorg te bieden aan huidkanker patiënten.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het huidkankercentrum zorgt door samenwerking tussen alle benodigde specialismen dat aan patiënten met huidkanker de beste zorg geboden kan worden. Huidkanker is een veelvoorkomende aandoening; 1 op de 5 mensen krijgt in de loop van het leven een vorm van huidkanker. Deze plekken zijn vaak goed te behandelen door een dermatoloog. Soms zijn de plekken te groot in omvang of in aantal waardoor samenwerking met andere specialismen nodig is is ze te verwijderen.

Ook bij uitgezaaide huidkanker is samenwerking nodig. Patiënten met deze moeilijkere vormen van huidkanker worden wekelijks besproken in een multidisciplinair overleg (MDO) om een behandelplan op te kunnen stellen. Ook zijn er meerdere gezamenlijke spreekuren waarbij patiënten in één consult door meerdere specialisten gezien worden (bijvoorbeeld door de dermatoloog en plastisch chirurg).

Wat willen we bereiken?

Het huidkankercentrum heeft als doel patiënten met huidkanker de best mogelijke zorg te bieden. Dit willen we niet alleen bereiken door in het Erasmus MC Kanker Instituut met verschillende specialisten samen te werken, maar ook door met zorgverleners in de regio en de rest van het land samen te werken.

We maken zorgpaden voor de behandeling van patiënten waardoor onze zorg gestructureerd is. Ons team verbetert de zorg door het verrichten van onderzoek, (inter)nationale contacten en door bij te dragen aan scholing van onder andere medisch specialisten, huisartsen en geneeskundestudenten.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

De (regionale) samenwerking op het gebied van huidkanker is uniek in Nederland.

  • Ons behandelplan is eenvoudig als het kan, complex als het moet.
  • We behoren tot de grootste huidkankercentra in het land, met een speciale rol voor Mohs micrografische chirurgie.
  • We spelen een regionale en landelijke rol in de behandeling van uitgezaaide huidkanker (bv immunotherapie)
  • De specialisten zijn zowel arts als academisch onderzoeker en zijn dus op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen.
  • Bij het maken van de behandelplannen houden we rekening met uw persoonlijke behoeften.
  • Patiënten kunnen gevraagd worden om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Aandoeningen en ziektebeelden

  • Lentigo maligna.

  • Merkelcelcarcinoom.

  • Atypisch fibroxanthoom (AFX) / Pleiomorf dermaal sarcoom.

  • Andere zeldzame huidkankers zoals talgkliercarcinoom, porocarcinoom, extramammaire Paget, huidadnexcarcinomen.

Basaalcelcarcinoom

Dermatofibrosarcoma protuberans

Melanoom

Merkelcelcarcinoom (MCC)

Plaveiselcelcarcinoom

Talgkliercarcinoom

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Binnen het Erasmus MC is er een intensieve samenwerking met de Radiologie, Nucleaire geneeskunde en Pathologie. Deze specialismen zijn ook vertegenwoordigd in het MDO Huidkanker. 

Buiten het Erasmus MC is er een samenwerking m.b.t. melanoomzorg met het Amphia ziekenhuis.

Daarnaast wordt het HuidKompas huidkanker netwerk opgericht (samen met BeterKeten, CONCORD en EMBRAZE) voor optimale zorg voor huidkankerpatiënten in de regio en de rest van Nederland.

Wetenschappelijk onderzoek

Verschillende soorten wetenschappelijk onderzoek worden uitgevoerd bij huidkankerpatiënten.  Er wordt onderzoek gedaan naar hoevaak het voorkomt, kwaliteit van leven, samenhangende factoren met huidkanker, genetisch onderzoek naar huidkanker, mogelijkheden om (na)zorg te verbeteren en nieuwe behandelingen (vooral bij uitgezaaide huidkanker).

Er is een bijzondere interesse in het proberen te voorspellen welke patiënten het meeste risico lopen op uitzaaiingen. En om de patiënten te identificeren die het beste gaan reageren op een van de verschillende behandelingen.  

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor