Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Talgkliercarcinoom

Een talgkliercarcinoom is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker.

Talgkliercarcinoom: over deze aandoening

Wat is een Talgkliercarcinoom?

Een talgkliercarcinoom is een zeldzame en agressieve vorm van huidkanker. Het komt vooral voor bij oudere mensen met een lichte huidskleur.

Oorzaak

Een talgkliercarcinoom ontstaat uit de talgklieren. Talgklieren zitten op bijna alle plaatsen in de huid. Vooral op het hoofd en rondom de ogen zitten veel talgklieren. Talgkliercarcinomen kunnen overal waar talgklieren zitten ontstaan, maar ze komen het meest voor rond het oog of op het ooglid. 

Hoe een talgkliercarcinoom precies ontstaat is meestal niet bekend. Soms komt het door een genetische oorzaak. Dit betekent dat de oorzaak erfelijk is. We noemen dit ook wel het Muir-Torre syndroom of Lynch syndroom. Hierbij krijgen mensen ook vaak andere vormen van kanker.

Symptomen en gevolgen

Een talgkliercarcinoom van de huid ziet er meestal uit als een hard, geel of rood bultje dat langzaamaan groter wordt. Het bultje doet meestal geen pijn. 

Bij een talgkliercarcinoom op het ooglid is er vaak een rode schilferende plek. Soms vallen de wimperharen ook uit.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om erachter te komen of u een talgkliercarcinoom heeft, nemen we een huidbiopt af. Dit betekent dat we een klein stukje van de plek weghalen. Daarna bekijkt een patholoog het stukje weefsel onder de microscoop. 

Soms moeten we ook een echo maken van uw lymfeklieren. Dit is om te kijken of de tumor niet is uitgezaaid. Of dit nodig is, hangt af van de grootte en de plek van het talgkliercarcinoom.  

Als we denken dat uw talgkliercarcinoom door een genetisch oorzaak komt, kan de patholoog dit ook onderzoeken. Komt uw talgkliercarcinoom inderdaad door een genetische oorzaak? Dan verwijzen we u door naar een klinisch geneticus. Deze dokter doet onderzoek naar erfelijke aanleg voor kanker.

Talgkliercarcinoom bij uw oog?

Zit het talgkliercarcinoom bij uw oog? Dan sturen we u door naar een oogarts. De oogarts onderzoekt andere delen van het oog, zoals het slijmvlies. Als het nodig is, neemt de oogarts ook andere biopten af.

Behandeling

Welke behandeling we kiezen, hangt af van verschillende factoren: de plaats van het talgkliercarcinoom op de huid, de grootte en of het is uitgezaaid.

  • We kiezen er meestal voor om de tumor weg te halen met een operatie. We halen de tumor dan weg met extra ruimte rondom de tumor. 
  • Heeft u een talgkliercarcinoom in uw gezicht, bijvoorbeeld rondom uw oog? Of kunnen we niet goed zien waar de tumor stopt? Dan kiezen we voor een operatie, waarbij we tussendoor controleren of we alle kankercellen hebben weggehaald. Deze techniek noemen we Mohs micrografische chirurgie of Breuniger chirurgie. Het voordeel van deze technieken is dat we zoveel mogelijk gezonde huid laten zitten. 
  • Lukt het ons niet om de tumor helemaal weg te halen? Dan heeft u meestal ook bestraling nodig. 
  • Heeft u uitzaaiingen naar lymfeklieren? Dan kan het zijn dat we deze uitzaaiing ook weghalen met een operatie.
  • Heeft u uitzaaiingen naar andere organen in uw lichaam? Dan is het vaak niet meer mogelijk om te genezen. We zullen dan kijken of we de ziekte kunnen remmen of uw klachten kunnen verminderen met chemotherapie of bestraling

Hoe is het vooruitzicht na diagnose?

Ontdekken we uw talgkliercarcinoom vroeg? Dan kunnen we de tumor meestal helemaal weghalen. 

Bij ongeveer 10% van de mensen met een talgkliercarcinoom ontstaan er uitzaaiingen. Heeft u uitzaaiingen naar lymfeklieren die in de buurt van het talgkliercarcinoom liggen? Dan is er nog steeds een kans dat we u kunnen genezen. Heeft u uitzaaiingen naar andere organen in het lichaam? Dan is het meestal niet meer mogelijk om u te genezen.

Na de behandeling

Na de behandeling van het talgkliercarcinoom, moet u meestal nog 5 jaar naar de dermatoloog of oogarts voor controle. Een talgkliercarcinoom kan namelijk terugkomen op dezelfde plek.

 

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor