Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Primaire tumor onbekend

De behandeling van de aandoening Primaire tumor onbekend (PTO) is erop gericht om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Omdat niet bekend is waar de kanker is ontstaan, is niet duidelijk welke behandeling het beste werkt.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

De behandeling van PTO is erop gericht om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. De behandeling kan bestaan uit chemotherapie, radiotherapie of behandeling in studieverband. Omdat niet bekend is waar de kanker is ontstaan, is niet duidelijk welke behandeling het beste werkt.

Als er geen behandeling is die specifiek voor patiënten met PTO is, dan kan wel beoordeeld worden of een behandeling in onderzoek (in een studie of trial) mogelijk is. Is dit het geval, dan gaat de voorkeur hier naar uit. Door studies komen we steeds beter te weten welke behandelingen de beste zijn voor patiënten met PTO. Dit onderzoek wordt gedaan in het CDD, het Center for Drug Development

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen van kanker is de kans op genezing meestal niet meer aanwezig. Palliatieve zorg is er voor patiënten die niet meer kunnen genezen. Palliatieve zorg wordt vaak begrepen als zorg in de stervensfase. Dat is echter een misverstand: palliatieve zorg is ook gericht op het voorkomen of verlichten van klachten. Het doel is dan je leven draaglijker en zo comfortabel mogelijk te maken.

De palliatieve fase kan weken, maar ook maanden en soms zelfs jaren duren. Het gaat hierbij ook om zorg voor naasten.


Resultaat

De behandeling van PTO is erop gericht om de ziekte te remmen en klachten te verminderen.

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor