Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Chemotherapie

Behandeling van kanker met medicijnen

Chemotherapie bestaat uit het toedienen van celdodende middelen om kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

Chemotherapie bestaat uit het toedienen van celdodende middelen om kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen. Ook geven we chemotherapie om de terugkeer van kanker (bijvoorbeeld na een operatie) te voorkomen. We noemen dit adjuvante behandeling. Chemotherapie voorafgaand aan een operatie noemen we neoadjuvante behandeling. U krijgt chemotherapie met medicijnen die via een infuus rechtstreeks in de bloedbaan komen, of als tabletten of capsules die u via de mond inneemt. Soms wordt een infuus gecombineerd met tabletten of capsules.

Als is vastgesteld dat er bij u sprake is van kanker, wordt een behandelplan gemaakt. Hierbij kan chemotherapie een rol spelen. De diagnose kanker wordt gesteld op basis van bloedonderzoek, röntgenfoto’s en een biopt (een stukje weefsel dat uit de tumor is afgenomen) We leggen uit of er ook andere behandelingen naast chemotherapie (zoals een operatie of bestraling) voor u mogelijk zijn. Als u akkoord gaat met het behandelplan volgt een afspraak op het Dagbehandelcentrum Oncologie of Hematologie of elders in het ziekenhuis. Eventueel krijgt u medicijnen mee om deze thuis in te nemen.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens een behandeling met chemotherapie vragen wij u om regelmatig voor controle naar het ziekenhuis te komen. Hoe vaak dat is, hangt af van de kuur. Het kan ook gedurende de periode dat u wordt behandeld veranderen; soms vaker als dat nodig is voor uw veiligheid, soms wat minder vaak als we zien dat de behandeling goed verloopt. Meestal prikken we bij een controleafspraak bloed bij u. Ook maken we regelmatig nieuwe röntgenfoto’s om het beloop van de behandeling te volgen (zien we dat de tumoren kleiner worden of groeien ze juist).

Wat is het doel?

Doel van een behandeling met chemotherapie is de kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen.

Bijwerkingen & complicaties

Chemotherapie kan bijwerkingen geven; dit is mogelijk tijdens de behandeling, als u op de de verpleegafdeling bent of in de thuissituatie. Sommige bijwerkingen merkt u (zoals misselijkheid, braken, haaruitval, moeheid, zenuwschade (met prikkelende of dove gevoelens in de tenen, voeten, vingers). Andere bijwerkingen worden meer gezien door bloedonderzoek te doen (zoals stoornissen in de functie van nieren of lever of verminderde bloedaanmaak door het beenmerg).

Resultaat

Doel van een behandeling met chemotherapie is de kanker kleiner te maken of te laten verdwijnen. Ook geven we chemotherapie om de terugkeer van kanker (bijvoorbeeld na een operatie) te voorkomen. De kans dat een patiënt met uitgezaaide kanker geneest door chemotherapie is helaas klein. Wel kan uw levensduur en de kwaliteit van leven verbeteren. Bijwerkingen kunnen echter een negatief effect hebben op de door u ervaren kwaliteit van leven.

Wanneer neemt u contact op?

Als u klachten heeft tijdens de chemotherapie, ongeacht welke dit zijn, adviseren wij u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met het ziekenhuis. Als u de situatie ernstig inschat, kan dat uiteraard dag en nacht; voor minder ernstige klachten in de avonduren raden wij u aan de volgende dag contact op te nemen. U vindt de telefoonnummers op de kaart die u van ons ontvangen heeft.

Patient op behandeltafel van arts

Met wie heeft u te maken?

Tijdens de behandeling met chemotherapie is de internist-oncoloog uw behandelend arts.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor