Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Thoracale oncologie

Onze longartsen met het aandachtsgebied thoracale oncologie houden zich bezig met het vaststellen en de behandeling van kwaadaardige aandoeningen die ontstaan in de borstkas. Dit zijn tumoren die uitgaan van de longen (longkanker), de luchtwegen, de longvliezen (asbestkanker of mesothelioom) en de zwezerik (thymoom, thymuscarcinoom). Voor uitgebreidere informatie over thoracale oncologie verwijzen wij U graag naar de website van het LongkankerNetwerk Zuid-west Nederland.

Verhaal uit het centrum

In 2023 is er in het Erasmus MC voor het eerst gebruik gemaakt van navigatiebronchoscopie bij het nemen van een biopt bij een patiënt met longkanker. Met deze techniek kunnen heel vroege vormen van longkanker worden ontdekt.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Elk jaar krijgen ongeveer 9.000 mensen in Nederland longkanker. Wij houden ons bezig met het vaststellen en behandelen van verschillende vormen van longkanker en andere kwaadaardige aandoeningen in de borstkas. 
Hierbij werken we nauw samen met andere specialismen binnen het Erasmus MC en ook met andere ziekenhuizen. 
Wij maken gebruik van de nieuwste behandelmethodes en medicijnen en doen uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Het longkankercentrum is het expertisecentrum binnen de regio Zuidwest Nederland.

Wat willen we bereiken?

Wij willlen dat elke patiënt met longkanker de beste behandeling krijgt. Wij maken afspraken en overleggen met andere afdelingen in het Erasmus MC en met samenwerkende ziekenhuizen. 

Wij doen ook veel wetenschappelijk onderzoek. Als u wordt behandeld op onze afdeling kan het zijn dat u wordt gevraagd deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Door wetenschappenlijk onderzoek krijgen we beter inzicht in de eigenschappen van kanker. Dit  helpt ons om de behandeling te verbeteren.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Erasmus MC is het expertise centrum voor thoracale oncologie binnen de regio Zuidwest Nederland. Sommige behandelingen kunnen alleen plaatsvinden in een expertise centrum. Dit betekent dat patiënten uit andere ziekenhuizen in de regio naar ons centrum worden verwezen om gespecialiseerde behandeling te krijgen. Wij proberen de wachttijd zo kort mogelijk te laten zijn. Tussen de doorverwijzing en het eerste contact met longarts-oncoloog in het Erasmus MC zit over het algemeen maximaal één week. 
Naast zeer goede patiëntenzorg, houden we ons bezig met wetenschappelijk onderzoek om longkankerzorg te verbeteren.

Aandoeningen en ziektebeelden

Niet-kleincellig longkanker (NSCLC)
Kleincellig longkanker (SCLC)
Mesothelioom (asbestkanker of longvlieskanker)
Thymoom en thymuskanker

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Het centrum voor thoracale oncologie van het Erasmus MC is deel van het Longkankernetwerk Zuidwest-Nederland. Dit is met een samenwerking tussen 19 ziekenhuizen het grootste regionale kankernetwerk van Nederland. Om welke ziekenhuizen dit gaat en hoe verwijzing naar ons centrum verloopt, kunt u op het longkankernetwerk vinden.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons centrum voor thoracale oncologie vindt er altijd onderzoek plaats naar mogelijkheden om longkankerzorg te verbeteren. Onderzoek naar nieuwe medicijnen en behandelmethoden zijn belangrijk voor de toekomst. Nieuwe medicijnen zijn er in het begin enkel binnen een wetenschappelijk onderzoek. Door de jaren heen hebben verschillende patiënten deelgenomen aan wetenschappelijke onderzoeken en op die manier geholpen aan de vooruitgang van de zorg voor patiënten met kanker.
Als u wordt behandeld op onze afdeling kan het zijn dat u wordt gevraagd deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor