Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

 • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
  website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

 • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

 • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
 • Erasmus MC verheugd over besluit voorzieningenrechter

  Erasmus MC verheugd over besluit voorzieningenrechter

  Het Erasmus MC is verheugd over de uitspraak van de voorzieningenrechter dat er geen reden is het besluit van demissionair minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de concentratie van kinderhartchirurgie en -interventies naar twee centra in Nederland te pauzeren.

  Lees meer
 • Erasmus MC verheugd over besluit concentratie kinderhartchirurgie

  Erasmus MC verheugd over besluit concentratie kinderhartchirurgie

  De Raad van Bestuur van het Erasmus MC is verheugd over het definitieve besluit van de minister van VWS om operaties en interventies voor volwassenen en kinderen met aangeboren hartafwijkingen te concentreren in twee centra: het Erasmus MC en het UMCG.

  Lees meer
 • Maak kennis met ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen

  Maak kennis met ons centrum voor aangeboren hartafwijkingen

  Minister Ernst Kuipers van VWS heeft het voorgenomen besluit genomen om het Erasmus MC en UMC Groningen aan te wijzen als interventiecentra voor patiënten met een aangeboren hartafwijking. We krijgen hier de afgelopen dagen veel vragen over. Maak hieronder kennis met ons centrum.

  Lees meer
 • Reactie op voorgenomen besluit kinderhartcentra

  Reactie op voorgenomen besluit kinderhartcentra

  De minister van VWS heeft vandaag het voorgenomen besluit bekend gemaakt dat de operaties en interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking geconcentreerd worden in het Erasmus MC en het UMCG. Het is goed dat er daarmee duidelijkheid is gekomen voor patiënten, ouders en behandelaars. Het is fijn dat wij met deze zorg door kunnen […]

  Lees meer
 • Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Kindercardioloog dr. Beatrijs Bartelds van het Erasmus MC onderzoekt hoe ze toekomstige hartproblemen kan voorkomen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daarvoor krijgt ze de Dekkerbeurs Clinical Established Investigator van de Hartstichting.

  Lees meer
 • Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

  Beter voorbereid op kinderhartoperatie met 3D-model

  Een kinderhartoperatie vergt veel voorbereiding. Technisch geneeskundige Jet Peek werkt aan manieren om dit driedimensionaal te doen. Chirurgen en cardiologen zijn enthousiast.

  Lees meer

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor