Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

 • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
  website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

 • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

 • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
 • Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Dekkerbeurs voor kindercardioloog Beatrijs Bartelds

  Kindercardioloog dr. Beatrijs Bartelds van het Erasmus MC onderzoekt hoe ze toekomstige hartproblemen kan voorkomen bij kinderen met een aangeboren hartafwijking. Daarvoor krijgt ze de Dekkerbeurs Clinical Established Investigator van de Hartstichting.

 • Kinderhartchirurgie: hoe zit het nu écht?

  Kinderhartchirurgie: hoe zit het nu écht?

  Voormalig minister Hugo de Jonge heeft besloten om hartoperaties bij kinderen te concentreren in twee centra, in Rotterdam en Utrecht. Dat betekent dat twee andere centra moeten sluiten. Dit zal leiden tot betere overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking. Want hoe meer operaties er in één centrum gebeuren, hoe beter de chirurgen worden in hun […]

 • ‘De kinderhartzorg moet van goed naar excellent’

  ‘De kinderhartzorg moet van goed naar excellent’

  De zorg voor kinderen met zeldzame hartaandoeningen is goed, maar kan beter: excellent. Dat is een grote stap voor iedereen, die alleen te zetten is als alle centra in Nederland samenwerken. Dat stelt kindercardioloog dr. Thomas Krasemann, het nieuwe hoofd Kindercardiologie van het Erasmus MC Sophia.

wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor