Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Cardiothoracale chirurgie (kinderen)

Kinderhartchirurgie

Onze cardiothoracaal chirurgen behandelen kinderen met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en longen vanaf de geboorte tot en met de volwassen leeftijd.

Cardiothoracale chirurgie voor kinderen: Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is cardiothoracale chirurgie voor kinderen?

Bij cardiothoracale chirurgie voor kinderen worden patiëntjes behandeld met (aangeboren) afwijkingen aan het hart en de longen. Onze kinderhartchirurgen zijn gespecialiseerd in het behandelen van kinderen met aangeboren afwijkingen aan de bloedvaten in de borstholte, het hart, de luchtwegen en de longen. Tijdens deze behandeling wordt er samengewerkt met diverse andere specialisten zoals een kindercardioloog, een kinderlongarts, een kinder-KNO-arts, een kinderchirurg, een cardio-anesthesioloog en de perfusionisten (zij bedienen de hart-longmachine (ECMO)).

Wat willen we bereiken?

Wij willen patiënten met een aangeboren afwijkingen aan hart, longen of luchtwegen de beste behandeling en kwaliteit van zorg geven die er is. Meestal voeren we de behandeling zelf uit, maar mocht het nodig zijn is er ook een mogelijkheid tot samenwerking met andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

In het Erasmus MC Sophia zijn wij in staat de meeste behandelingen zelf uit te voeren. Voor de chirurgische behandelingen van kinderen met hartfalen zijn wij zelfs het enige centrum voor kinderhartchirurgie in Nederland waar steunharten en harttransplantaties worden verricht. Hierbij zorgen wij voor de samenwerking met hartchirurgen die volwassen patiënten met hartfalen behandelen. Ook voor de hoog complexe zorg en gecombineerde afwijkingen zijn alle mogelijkheden in het Erasmus MC Sophia aanwezig om zo de totale zorg te kunnen leveren die nodig is.

Aandoeningen en ziektebeelden

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen ons specialisme wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo wordt er gekeken naar de resultaten van het gebruik van donorhartkleppen en wordt dit vergeleken met andere alternatieven. Ook worden bij kinderen die geopereerd worden soms onderzoek gedaan naar pijnstilling na de operatie, en kan er materiaal afgenomen om wetenschappelijk onderzoek op te verrichten.

Operatie

Klinieken

Onze kinderhartchirurgen in de media

  • Kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen: "Een hele dag opereren doe ik op adrenaline". Lees het hele interview met Wouter over zijn baan als kinderhartchirurg bij het Erasmus MC op de 
    website van het AD.

kinderhartchirurg Wouter van Leeuwen

 

  • Kinderhartchirurg Pieter van de Woestijne: "Een harttransplantatie bij een kind kan niet wachten". In deze podcast vertelt Pieter over een kinderharttransplantatie. Wat komt er bij zo'n transplantatie kijken? Hoe vaak gebeurt het dat een kind een nieuw hart nodig heeft? Luister de hele podcast op Spotify, Spreaker, Apple Podcasts of Google Podcast

Podcast Pieter van de Woestijne

  • In de video "De kinderhartchirurgen van Rotterdam" vertellen kinderhartchirurgen Wouter van Leeuwen en Pieter van de Woestijne over hun bijzondere beroep. In deze video volgen we hen tijdens een operatie en vertellen ze wat hun werk zo bijzonder maakt.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Meer Hartje Rotterdam artikelen
  • Beschermheer van de gezonde stad gaat met pensioen

    Beschermheer van de gezonde stad gaat met pensioen

    Afzwaaiend hoogleraar prof. dr. Lex Burdorf (Maatschappelijke Gezondheidszorg) ziet zijn Rotterdam zoetjes aan evolueren van een auto-walhalla naar een stad die zijn inwoners steeds meer ruimte geeft om te spelen. ‘We zijn er nog niet en het gaat langzaam. Maar ik ben optimistisch. Als Rotterdam het lef houdt om het anders te doen, komt het […]

    Lees meer
  • Methotrexaat net zo goed tegen longsarcoïdose, maar minder bijwerkingen dan prednison

    Methotrexaat net zo goed tegen longsarcoïdose, maar minder bijwerkingen dan prednison

    Prednison is momenteel het medicijn van eerste keuze tegen de ontstekingsziekte longsarcoïdose. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het middel methotrexaat even effectief is. Het voordeel van methotrexaat is dat het bij langdurig gebruik minder bijwerkingen heeft.

    Lees meer
  • ‘Ook de meest kwetsbare baby’s krijgen hun eerste knuffels nu direct na de bevalling’

    ‘Ook de meest kwetsbare baby’s krijgen hun eerste knuffels nu direct na de bevalling’

    Dat direct huid-op-huidcontact tussen de moeder en haar pasgeboren baby goed is, hoeft niet meer bewezen te worden. Toch schiet het buidelen van prematuren en kinderen met aangeboren afwijkingen vlak na de bevalling er in het Sophia Kinderziekenhuis vaak bij in. Tot nu, zegt kinderarts–neonatoloog Florian Cassel. ‘Ook zij mogen meteen na de geboorte minimaal […]

    Lees meer
  • KNO-artsen oefenen complexe ooroperatie met op maat geprint 3D-bot

    KNO-artsen oefenen complexe ooroperatie met op maat geprint 3D-bot

    Joris Jutte (33) is in het Erasmus MC geopereerd aan een zeldzame aangeboren variant van cholesteatoom. Dat is een lastig te behandelen vorm van oorontsteking. Dankzij een op maat geprint 3D-bot van zijn oor mét ontsteking kon KNO-arts Hylke van der Toom de complexe operatie van tevoren oefenen. Een primeur in Nederland.

    Lees meer
  • 10 vragen over zonnebrand en huidkanker (en de antwoorden) 

    10 vragen over zonnebrand en huidkanker (en de antwoorden) 

    Bijna iedereen weet wel dat je huidkanker kunt krijgen van te veel zonneschijn. En dat je moet smeren met zonnebrandcrème om je huid te beschermen. Toch leven er nog veel vragen over zon en zonnebrandcrème. Dermatoloog Marlies Wakkee van het Erasmus MC Kanker Instituut geeft 10 antwoorden, waarvan sommige je zullen verrassen. 

    Lees meer
  • Ontdekking nieuw syndroom beëindigt zoektocht voor honderden patiënten met ontwikkelingsachterstand

    Ontdekking nieuw syndroom beëindigt zoektocht voor honderden patiënten met ontwikkelingsachterstand

    Door de ontdekking van een nieuw syndroom komt voor honderden patiënten met een onverklaarde ontwikkelingsstoornis een einde aan de zoektocht naar een diagnose. ‘Een diagnose betekent herkenning en erkenning.’

    Lees meer

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor