Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Specialisme

Interne oncologie

Het specialisme Interne oncologie van het Erasmus MC Kanker Instituut houdt zich bezig met de behandeling van kanker met hulp van medicijnen. Onze specialisten richten zich daarbij zowel op tumoren als op de symptomen en de bijwerkingen van de behandeling.

Over interne oncologie

Wie zijn we en wat doen we?

 

 

Wie zijn we en wat doen we? 

Onze internist-oncologen houden zich vooral bezig met de behandeling van kanker door het gebruik van medicijnen, ook wel therapieën genoemd. Met de behandelingen die wij geven, willen we de kans op genezing verbeteren. Als de kanker niet meer te genezen is, werken we samen met de patiënt om de tijd van leven zo aangenaam mogelijk te houden. Daarnaast zetten wij ondersteunende medicijnen in om bijwerkingen van een therapie te verminderen, te voorkomen of om de lichamelijke gevolgen van kanker dragelijker te maken. 

Naast internist-oncologen werken op onze afdeling ook internisten in opleiding, verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen, leerlingen, arts-onderzoekers en andere ondersteunende collega's. We werken als team samen, zodat de zorg voor onze patiënten zo goed mogelijk is. U vindt een groot deel van onze collega's onderaan deze pagina.

 

Aandoeningen en ziektebeelden

Bij het specialisme Interne Oncologie van het Erasmus MC kunt u terecht voor de behandeling van bijna alle soorten kanker.

We hebben bijzondere expertise voor de volgende soorten kanker: 

 

Alvleesklierkanker
Blaaskanker
Eierstokkanker
Borstkanker
Melanoom
Prostaatkanker
Slokdarmkanker
Darmkanker

 

Meer informatie over de behandeling van andere kankersoorten waar wij veel ervaring mee hebben, vindt u via de onderstaande pagina's. 

Kankers van het maagdarmkanaal

Alvleesklierkanker

Darmkanker

Galwegkanker

Maagkanker

Slokdarmkanker

 


 

Kankers van de urinewegen en geslachtsorganen

Baarmoederhalskanker

Baarmoederslijmvlieskanker

Blaaskanker

Eierstokkanker

Nierkanker

Prostaatkanker en erfelijke prostaatkanker

Zaadbalkanker

 


 

Kankers in het hoofd en de hersenen

Glioblastoom

Hersenmetastasen (uitzaaiïngen in de hersenen)

Medulloblastoom bij volwassenen

Mondholtekanker

Spijswegkanker

 


 

Overige soorten kanker

Astbestkanker

Borstkanker

Longkanker - kleincellig 

Longkanker - niet-kleincellig

Leptomeningeale metastasen van solide tumoren

Melanoom

Primaire tumor onbekend (PTO)

Wekedelentumoren

Zwezerikkanker

 

Samenwerking

Interne oncologie werkt samen met meerdere specialismen binnen en buiten het Erasmus MC.

Wetenschappelijk onderzoek

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vroege opsporing van kanker en verbetering van de behandeling van kanker. Hierdoor leven veel patiënten met kanker langer, of is de kwaliteit van leven verbeterd. Onze afdeling voert doorlopend onderzoek uit om bestaande behandelingen te verbeteren en nieuwe behandelingen of medicijnen te ontwikkelen, bijvoorbeeld binnen het Centre for Drug Development (CDD)

Uw zorgverlener kan vragen of u mee wilt doen aan een onderzoek voor nieuwe soorten behandelingen of verbetering daarvan. In die keuze bent u helemaal vrij. Als u liever niet meedoet, heeft dat geen invloed op de zorgvuldigheid waarmee u behandeld wordt. Meer informatie over het meedoen aan medisch wetenschappelijk onderzoek vindt u in deze folder van de Overheid: 

Medisch-wetenschappelijk onderzoek: informatie voor de proefpersoon

Ons team

Behandelteam

Het behandelteam van het specialisme Interne Oncologie bestaat uit verschillende functies, met elk hun eigen verantwoordelijkheid. Hieronder vindt u een uitleg over met wie u tijdens uw behandeling te maken heeft. Onderaan deze pagina vindt u een overzicht van de meeste medisch en verpleegkundig specialisten. 

Internist-oncologen   Uw medisch specialist binnen de interne oncologie is de internist-oncoloog. Zij houden zich bezig met de behandeling van kanker door middel van medicijnen, ook wel therapieën genoemd. De internist-oncoloog is uw hoofdbehandelaar. 
ANIOS, AIOS en coassistenten Op de polikliniek en op de verpleegafdeling kunt u ook basisartsen en coassistenten tegenkomen. 
Een arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) is een “basisarts” die werkt binnen het specialisme Interne Oncologie om ervaring op te doen. Op de verpleegafdeling wordt een ANIOS ook wel “zaalarts” genoemd. Een arts-assistent in opleiding tot specialist (AIOS) is aangenomen om zich te specialiseren tot medisch specialist en wordt ook wel “Fellow” genoemd.  
Een coassistent is een student geneeskunde in de laatste fase van de opleiding, waarbij er verschillende klinische stages gevolgd worden. 
Verpleegkundig specialisten  Verpleegkundig specialisten zijn BIG-geregistreerde verpleegkundigen die een aanvullende masteropleiding hebben gevolgd en daarmee bevoegd zijn om medische taken zelfstandig uit te voeren en over te nemen van de medisch specialist, binnen een specifiek vakgebied. 
Verpleegkundigen Verpleegkundigen bieden u verpleegkundige zorg rondom uw behandeling. U kunt ook leerling-verpleegkundigen treffen, zij werken altijd onder begeleiding van gediplomeerd verpleegkundigen. 
Oncologieverpleegkundigen  Oncologieverpleegkundigen zijn gespecialiseerde verpleegkundigen. Zij hebben een vervolgopleiding gevolgd waarbij zij specifieke kennis en vaardigheden hebben verworven op gebied van de oncologische zorg. U kunt hen tegenkomen op de dagbehandeling en op de verpleegafdeling
Verpleegkundig consulent oncologie Een verpleegkundig consulent is ook gespecialiseerd in de zorg voor mensen die een behandeling ondergaan voor kanker. De verpleegkundig consulent begeleidt u tijdens uw behandeling en is voor u een aanspreekpunt. Zij geven u voorlichting, beantwoorden uw vragen, geven ondersteuning tijdens uw ziekteproces en kunnen u indien nodig verwijzen naar andere zorgverleners.  
Researchverpleegkundigen Wanneer u meedoet aan klinisch wetenschappelijk onderzoek, zult u begeleiding ontvangen van een researchverpleegkundige. Zij zorgen ervoor dat uw behandeling binnen het onderzoek soepel verloopt. Zij geven u voorlichting en staan voor u klaar voor het beantwoorden van vragen.  
Transferverpleegkundigen  Indien u na uw ziekenhuisopname verzorging, verpleging en hulpmiddelen in de thuissituatie nodig heeft, kan de transferverpleegkundige dit voor u organiseren. Indien nodig heeft de transferverpleegkundige een gesprek met u en uw naaste.  

Behandelingen

Binnen de afdeling Interne Oncologie zijn er verschillende soorten behandelingen die wij kunnen geven. Meestal is het één van onderstaande therapieën of soms een combinatie van deze.

Chemotherapie

Doelgerichte therapie

Hormoontherapie bij borstkanker

Immunotherapie

Onze afdeling

Uitgelichte behandelingen

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier