Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Keel-, neus- en oorheelkunde

KNO-heelkunde is een snijdend deelspecialisme dat drie tamelijk verschillende orgaansystemen omvat. Ook de proximale oesofagus en de trachea behoren tot het werkterrein van de KNO-arts. Op het gebied van de voorste en laterale schedelbasis wordt samengewerkt met de neurochirurgie. Bij de uitwendige neus heeft het specialisme een raakvlak met de plastische chirurgie. Cochleaire implantatie is een high-tech behandelmogelijkheid van ernstige of aangeboren slechthorendheid. Tegenwoordig wordt aan KNO ook de Heelkunde van het Hoofd-halsgebied toegevoegd. Hieronder vallen zowel de benigne als de maligne aandoeningen, dus de hoofd-hals oncologie. Op dit terrein wordt samengewerkt met de kaakchirurgie.

Onze doelgroep(en): A(N)IOS / arts of (medisch) specialist

Over ons

Onze opleiding(en)

De KNO-opleiding duurt 5 jaar waarvan ongeveer een kwart in de perifere opleidingsklinieken wordt doorgebracht. Hiervoor zijn affiliaties met het Haga ziekenhuis (den Haag), het Reinier de Graaf gasthuis (Delft), het Maasstad ziekenhuis (Rotterdam) en het Amphia ziekenhuis (Breda).Binnen de eerste 2 jaar van de opleiding moet het basisexamen heelkunde worden behaald.

De verschillende deelspecialismen worden in aparte stageblokken geleerd. Het werk bestaat uit een combinatie van spreekuren en operaties. Ingrepen worden gedurende de opleiding in toenemende mate zelfstandig verricht, maar altijd onder directe supervisie van een opleider.

Ook wordt van de arts-assistenten een significante bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek verwacht.

n het Erasmus MC zijn 15 KNO-artsen werkzaam en worden ongeveer 15 arts-assistenten opgeleid.

Medische vervolgopleiding tot KNO-arts

Waarom bij Erasmus MC?

De KNO-heelkunde van het Erasmus MC is de grootste van het land. Samen met het Sophia Kinderziekenhuis en het Kankercentrum (Daniel den Hoed kliniek) behandelen wij een breed scala aan afwijkingen en aandoeningen bij patiënten van alle leeftijden, deels in multidisciplinair verband.

Praktische informatie

Meer informatie

Je kunt altijd een open sollicitatiebrief met CV sturen naar het afdelingshoofd KNO, prof. dr. R.J. Baatenburg de Jong.