Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Botbreuken

Fracturen aan de middenhandsbeenderen en de vingers komen veel voor. Samen met de polsbreuken zijn dit de meest voorkomende botbreuken op een Spoedeisende Hulp.

Botbreuken : over deze aandoening

Wat zijn botbreuken?

Bij een fractuur betreft het soms alleen een scheur in het bot, maar soms is er verplaatsing van de botstukken. De grootte van deze verplaatsing, de mate van verbrijzeling en de plaats van de fractuur bepalen de mate van schade. Behalve een letsel van het bot komt er ook letsel van de omliggende pezen, spieren, banden, vaten en zenuwen voor. Een fracturen aan middenhandsbeenderen en vingers komen vaak voor. De oorzaken kunnen zeer verschillend zijn: werk of sport gerelateerd. Deze fracturen komen bij alle leeftijdsgroepen voor in tegenstelling tot polsbreuken.

Symptomen en gevolgen

Bij een breuk kunt u last hebben van pijn, zwelling en standsafwijking van het aangedane bot of gewricht. De pijn neemt toe bij beweging.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Er wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd.

In geval van verdenking op een fractuur worden er röntgenfoto’s gemaakt in minimaal twee richtingen. Afhankelijk van de bevindingen is aanvullend onderzoek nodig in de vorm van: - een MRI-scan - een CT scan.


Behandeling

Behandeling kan vaak worden volstaan met een niet operatieve behandeling. Dit is afhankelijk van het type breuk.

 

Als er geen belangrijke verplaatsing is van het bot betreft de niet-operatieve behandelingsoptie: · Gipsspalk


Botbreuken

Operatie

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor