Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Botbreuken

Wanneer het ‘zetten’ van de breuk niet goed mogelijk is, of wanneer er na het ‘zetten’ geen juiste stand wordt bereikt, of de breuk niet stabiel is, wordt er gekozen voor een operatieve behandeling.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie

Afhankelijk van het type breuk en de botkwaliteit wordt er gekozen voor een van onderstaande opties om de botten te stabiliseren en op de plaats te houden:

  • Pennetjes   
  • Plaat en schroeven   
  • Externe fixateur: een constructie (metaal of kunststof) dat buiten het lichaam de botdelen op de  plaats houdt.

De specialist weet veelal voor de operatie welke techniek gebruikt zal worden en zal dit met u bespreken

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

De operatie gebeurt vaak in dagbehandeling onder verdoving van de gehele arm of onder volledige anesthesie.  Afhankelijk van de breuk, locatie en techniek wordt er een snede gemaakt. De breuk wordt gelokaliseerd en geïnspecteerd. Tevens wordt er gekeken naar schade aan omringende weefsels zoals pezen, bloedvaten, zenuwen, banden en spieren. Afhankelijk van de bevindingen wordt er gekozen voor pennetjes, plaat en schroeven of een externe fixateur. 

Kort na de operatie

Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis.  

 

De operatie aan een polsbreuk heeft tevens als zeldzame complicatie een slechte genezing van de breuk of een genezing in de verkeerde stand.

De hand kan langdurig stijf zijn. Soms is er enige blijvende stijfheid van de hand en vingers.   

Thuis

  • Na de operatie krijgt u een gipsspalk aangemeten U dient het gipsverband droog te houden
  • U dient de hand de eerste dagen hoog te houden
  • Zelf autorijden met drukverband/gipsspalk mag niet, u bent dan niet verzekerd
  • Een plaat met schroeven wordt alleen verwijderd als deze klachten geeft
  • Uw behandelend arts bepaalt hoe lang u de gipsspalk dient te dragen

Resultaat

De duur van de herstelfase na operatie aan een breuk is variabel en afhankelijk van uw , breuk, wondgenezing en herstel. Vaak bedraagt de totale herstelperiode zo’n 3 maanden.   

 

Soms komt het voor dat het litteken en het gebied rondom het litteken langere tijd (weken tot maanden) gevoelig is bij aanraken en bij druk zetten. Het litteken kan ook hard aanvoelen. Deze klachten zijn vrijwel altijd tijdelijk.   

 

Na ongeveer 3 à 4 maanden is sporten weer mogelijk. Tot 6 maanden na het ontstaan van het letsel raden wij aan contact/vechtsporten en intensieve stressmomenten te vermijden.  

Na een polsbreukoperatie is er nabehandeling nodig. De nabehandeling bestaat uit spalk- en/of oefentherapie. De frequentie en duur van de nabehandeling kan zeer variëren.

 

 

Wanneer neemt u contact op

 

Een wondinfectie, een nabloeding of een veranderd gevoel rondom het litteken. Neem bij roodheid, koorts of erge pijnklachten contact op met het ziekenhuis.  


Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor