Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

CIDP

Chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) is een zeldzame ziekte van de zenuwen. In de loop van enkele weken tot maanden krijgen patiënten klachten van spierzwakte en doofheid en/of tintelingen in de armen en benen. De ziekte is te behandelen.

CIDP: over deze aandoening

Wat is CIDP?

CIDP is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het eigen afweersysteem zich richt tegen gezonde zenuwen. Klachten beginnen meestal met langzaam toenemende spierzwakte in armen en benen. Ook kunnen patiënten last hebben van tintelingen, een “slapend” of “doof” gevoel of pijn in hun armen en benen. Door de spierzwakte en gestoorde balans kunnen dagelijkse handelingen en lopen moeilijker worden. Ook hebben veel mensen last van  vermoeidheid. Het verloop van de ziekte en type klachten verschilt per patiënt. 

Zie ook: https://cidpexpertisecentrum.nl/

 
 

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Er zullen altijd een neurologisch onderzoek, EMG en bloedonderzoek moeten plaatsvinden. Deze worden, indien nodig, gevolgd door een lumbaalpunctie en/of echo en/of MRI van de zenuwen.

De behandeling van CIDP bestaat vaak uit twee delen: een medicijn om de ontsteking te remmen en therapie om de symptomen te verminderen, zoals revalidatie (bijvoorbeeld: gerichte fysiotherapie en ergotherapie, pijnbestrijding of behandeling van vermoeidheid).

 
 

Met wie heeft u te maken?

  • Neuroloog
  • Klinisch neurofysioloog
  • Fysiotherapeut.
  • Verpleegkundige
 
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor