Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Neuromusculair Centrum

Onze specialisten zijn pioniers in het behandelen van het syndroom van Guillain-Barré en de spierziekte chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP).

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Neuromusculair Centrum heeft veel ervaring in het herkennen en behandelen van neuromusculaire ziekten. Bijvoorbeeld het Guillain-Barré-syndroom en CIDP, maar ook de ziekte van Pompe en mitochondriële ziekten. Deze aandoeningen hebben een heel specifieke en deskundige aanpak nodig. Daarom bundelen in ons centrum verschillende specialisten hun krachten. Hierbij kunt u denken aan neurologen, kinderneurologen, kinderartsen, intensivisten, revalidatieartsen en artsen die verbonden zijn aan het centrum voor thuisbeademing.

Wat willen we bereiken?

Als u binnen het Neuromusculair Centrum wordt behandeld, kunt u rekenen op de deskundigheid van het complete team. Jaarlijks zien we veel patiënten met het Guillain-Barré-syndroom en CIDP, maar ook veel patiënten met andere neuromusculaire ziekten. Vooral de ziekte van Pompe en mitochondriële aandoeningen. Daardoor hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd. We onderzoeken de oorzaken van deze ziekten en we ontwikkelen hier nieuwe behandelmethoden voor.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Specialisten van verschillende specialismen van het Erasmus MC werken binnen ons centrum nauw met elkaar samen om u de best mogelijke zorg te bieden. 

Het syndroom van Guillain-Barré en CIDP zijn zeldzame, ontstekingsachtige aandoeningen van de zenuwen. In het Erasmus MC zijn patiënten met deze ziekten voor het eerst behandeld met een speciale eiwitoplossing (intraveneus immunoglobuline). Deze behandeling is inmiddels wereldwijd overgenomen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Samenwerking

Onze specialisten werken samen met specialisten in collega-ziekenhuizen die patiënten naar ons doorverwijzen voor diagnose, behandeling en controle. Zij werken zelfs wereldwijd samen om nieuwe behandelmethoden en medicijnen te ontwikkelen. Goed onderzoek naar zeldzame aandoeningen als het syndroom van Guillain-Barré en CIDP is alleen op die schaal mogelijk.

Wetenschappelijk onderzoek

Ons expertisecentrum doet wetenschappelijk onderzoek naar het Guillain-Barré-syndroom en CIDP. Daardoor kunnen we onze zorg voor u blijven verbeteren.

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor