Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Neuromusculair Centrum

Onze specialisten zijn pioniers in de diagnostiek en de behandeling van het Guillain-Barré syndroom (GBS), chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie (CIDP) en de ziekte van Pompe.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Het Neuromusculair Centrum heeft veel ervaring in het herkennen en behandelen van patiënten met neuromusculaire ziekten. Bijvoorbeeld GBS en CIDP, maar ook de ziekte van Pompe en andere spierziekten. Deze aandoeningen hebben een heel specifieke en deskundige aanpak nodig. Daarom bundelen in ons centrum verschillende specialisten hun krachten. Hierbij kunt u denken aan neurologen, kinderneurologen, kinderartsen, intensivisten, revalidatieartsen, genetici en artsen die verbonden zijn aan het centrum voor thuisbeademing.

Wat willen we bereiken?

Als u binnen het Neuromusculair Centrum wordt behandeld, kunt u rekenen op de deskundigheid van het complete team. Jaarlijks zien we veel patiënten met neuromusculaire ziekten. Daardoor hebben we veel kennis en ervaring opgebouwd. 
Ons doel is om onze patiënten zo goed mogelijk te behandelen en begeleiden. Hierbij staat de kwaliteit van leven van patiënten voorop. 
Onze missie is om onze zorg voor patiënten te blijven verbeteren. Daarom doen we, samen met onze patiënten en andere specialisten wereldwijd, veel onderzoek naar spierziekten. Hiermee kunnen we meer te weten te komen over hoe deze ziekten ontstaan en hoe ze het beste behandeld kunnen worden.  

Wat maakt dit centrum bijzonder?

GBS en CIDP zijn zeldzame, ontstekingsachtige aandoeningen van de zenuwen in armen en benen. In het Erasmus MC zijn patiënten met deze ziekten voor het eerst behandeld met een speciale eiwitoplossing (intraveneus immunoglobuline). Deze behandeling is inmiddels wereldwijd overgenomen.

 

Aandoeningen en ziektebeelden

Samenwerking

Onze specialisten werken samen met collega’s in andere ziekenhuizen in Nederland. Samen met deze collega’s zoeken onze specialisten naar de juiste diagnose en behandeling voor de patiënt. Zij werken ook wereldwijd samen om nieuwe behandelmethoden en medicijnen te ontwikkelen. Goed onderzoek naar zeldzame aandoeningen als GBS en CIDP is zonder samenwerking niet mogelijk.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Ons expertisecentrum doet veel wetenschappelijk onderzoek naar GBS, CIDP en naar de ziekte van Pompe. Daardoor kunnen we onze zorg voor u blijven verbeteren.

Hieronder vindt u een overzicht van de onderzoeken die in het Erasmus MC worden gedaan.

Onderzoek naar GBS:

Onderzoek naar CIDP:

  • ICOS
  • ROBIN
  • OPTIC 
  • Adhere / Argenx
  • Target 2 B
  • CIDP mimics
 
 

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor