Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Eczeem

Constitutioneel eczeem, is een sterk jeukende chronische huidziekte die meestal begint op de kinderleeftijd maar ook op volwassen leeftijd veel voorkomt

Eczeem: over deze aandoening

Wat is Eczeem?

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Het eczeem begint meestal voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeuk. Constitutioneel eczeem gaat vaak gepaard met een aanleg voor het ontwikkelen van allergieën. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd. Als het eczeem op zuigelingenleeftijd ontstaat, bestaat er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen.

Oorzaak

De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend. Verondersteld wordt dat het eczeem ontstaat en in stand wordt gehouden door een samenspel van diverse factoren. Enerzijds is er de erfelijke aanleg, anderzijds is er de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving.

Wat wij voor u doen

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van neutrale invetzalven, hormoonhoudende of hormoonsparende zalven, tabletten en injecties (biologics). Ook kan lichttherapie gegeven worden.

Corticosteroiden voor de huid

Lichttherapie

Met wie heeft u te maken?

Op de polikliniek kunt u verschillende mensen tegenkomen:

  • Dermatologen
  • Artsen in opleiding tot dermatoloog (AIOS)
  • Verpleegkundigen
  • Verpleegkundig specialist
Arts-onderzoekers (artsen die promotie-onderzoek doen op het gebied van constitutioneel eczeem)
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor