Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Eczeem

Constitutioneel eczeem, is een sterk jeukende chronische huidziekte die meestal begint op de kinderleeftijd maar ook op volwassen leeftijd veel voorkomt

Eczeem: over deze aandoening

Wat is Eczeem?

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die meestal begint op de kinderleeftijd, maar ook op latere leeftijd kan ontstaan. Constitutioneel eczeem wordt gekenmerkt door hevige jeuk en rode schilferende plekken verspreid over het lichaam. Behalve een jeukende huiduitslag hebben mensen met constitutioneel eczeem vaak ook andere atopische aandoeningen zoals astma en hooikoorts. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd.

Oorzaak

De precieze oorzaak van constitutioneel eczeem is onbekend. Gedacht wordt dat eczeem ontstaat en in stand wordt gehouden door een samenspel van factoren. Enerzijds is er een erfelijke aanleg: eczeem, astma en hooikoorts komen vaak in de familie voor. Anderzijds is er de invloed van allergische factoren (zoals huisstofmijt, boompollen en graspollen) en niet-allergische factoren (zoals water en zeep, stress) in de ‘omgeving’.

Wat wij voor u doen

Behandeling

Bij het eerste bezoek zal in kaart gebracht worden hoe het momenteel met u en uw eczeem gaat, welke behandelingen u al gehad heeft, welke andere aandoeningen (zoals astma en hooikoorts) u ook heeft, of u daar medicijnen voor gebruikt, etc.

Er is veel aandacht voor het juiste gebruik van zalven; zowel vette zalven zonder geneesmiddel (ook wel emolliens of basiszalven) als corticosteroïd zalven ("hormoonzalven"). Er is een verpleegkundig eczeem spreekuur voor extra uitleg over o.a. de juiste hoeveelheid zalf smeren volgens de "fingertip unit", adviezen t.a.v. douchen, zeepgebruik, mijden van prikkels die extra jeuk kunnen veroorzaken etc.

Als medicamenteuze behandeling gebruiken wij enerzijds middelen die u op de huid aanbrengt, zoals vette zalven (basiszalven of emolliens) en corticosteroïd zalven ("hormoonzalven"). Ook kan lichttherapie gegeven worden.

Anderzijds worden middelen gebruikt die u in neemt, de zogenaamde orale immunosuppressiva zoals ciclosporine en methotrexaat.

Als die middelen onvoldoende effect hebben kan het nodig zijn om te starten met een zogenaamde biologic of JAK remmer. Voorbeelden daarvan zijn dupilumab, tralokinumab, abrocitinib, baricitinib een upadacitinib.

Behandelingen in onderzoeksverband

Naast de gangbare medicatie zijn er ook vaak klinische trials waarin nieuwe geneesmiddelen gestart kunnen worden. Vraag uw arts hier naar als u hierin geïnteresseerd bent.

Corticosteroiden voor de huid

Lichttherapie

Onderzoek

Naast de reguliere zorg die wij leveren doen wij ook veel onderzoek om de kwaliteit van zorg voor onze patiënten te verbeteren. Wij doen bijvoorbeeld onderzoek naar:

  • Effectiviteit en mogelijke bijwerkingen van nieuwe behandelingen
  • Biomarkers voor constitutioneel eczeem: we willen bijvoorbeeld kunnen voorspellen welk middel het beste is voor welke persoon met eczeem
  • Kwaliteit van leven

Met wie heeft u te maken?

Er zijn verschillende zorgprofessionals bij de zorg van patiënten met constitutioneel eczeem betrokken. De samenstelling van het behandelteam wisselt omdat het eczeem expertise centrum onderdeel uitmaakt van een opleidingsziekenhuis:

  • Dermatologen
  • Artsen in opleiding tot dermatoloog (AIOS)
  • Verpleegkundigen
  • Arts-onderzoekers (artsen die promotie-onderzoek doen op het gebied van constitutioneel eczeem)

Animatievideo uitleg bezoek/behandeling

Animatievideo relatie voeding en eczeem

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor