Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Behandeling

Lichttherapie

Voor de behandeling van aandoeningen zoals psoriasis en eczeem bestaat een therapie die de zon nabootst: lichttherapie met lampen die ultraviolet (UV)A- of UVB-licht uitstralen

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

UVB-therapie bestaat uit belichting van de huid met smalspectrum UVB-licht (311 nanometer). Het gedeelte dat de oorzaak is van verbranding en roodheid is grotendeels weg gefilterd. De UVB-therapie kan ook tijdens de zwangerschap plaatsvinden. 

PUVA-therapie bestaat uit het innemen van psoraleen tabletten (om de huid gevoeliger te maken voor UVA-licht) in combinatie met belichting van de huid met UVA-licht. Anderhalf uur na het innemen van het psoraleen is de gevoeligheid van de huid voor UVA het grootst en vindt de belichting plaats.Psoraleen zorgt voor overgevoeligheid van de ogen voor licht vanaf inname van het psoraleen tot 24 uur na inname. U moet daarom een bril dragen die het UVA-licht tegenhoudt.

Bij topicale PUVA-therapie maken we de huid gevoelig voor UVA door het aangedane gebied van de huid gedurende twintig minuten in een badje te dompelen met water waarin psoraleen vloeistof is opgelost.

Hoe gaan we te werk?

De lichtcabine lijkt wat op een douchecabine waarin rondom lampen zijn aangebracht. Voor de behandeling ontkleedt u zich geheel (ook sieraden afdoen). Mannen dienen ter bescherming van de geslachtsdelen een donkergekleurde string of sok te dragen.

U beschermt uw ogen met een speciale bril (die krijgt u van ons) en u sluit uw ogen tijdens de belichting. Tijdens de belichting staat u rechtop in de cabine. De belichtingstijd varieert van enkele seconden tot enkele minuten per keer.

Wat is het doel?

Gedurende ongeveer tien weken komt u twee keer per week naar de lichttherapie voor een behandeling. Doel van de behandeling is het verbeteren van de huidaandoening.

Voorbereiding

  • U mag tijdens de lichttherapie kuur niet extra zonnebaden
  • U gebruikt alleen de door uw dermatoloog voorgeschreven crèmes of zalven (niet smeren binnen één uur voor aanvang van de lichttherapiesessie) 
  • Als de behandeling langdurig onderbroken wordt, moeten de belichtingen weer langzaam worden opgebouwd
  • U neemt een overzicht mee van de zalven en medicijnen die u gebruikt
  • Voor uw persoonlijke hygiëne neemt u (bad)slippers mee

Bijwerkingen & complicaties

U staat gedurende de behandeling met uw ogen dicht in een cabine. U kunt het warm krijgen en gaan transpireren. Heel soms worden mensen duizelig of claustrofobisch. Psoraleentabletten kunnen misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Misselijkheid kunt u verminderen door de tabletten in te nemen met vast voedsel of melk.

Resultaat

De huidaandoening waar u voor behandeld wordt moet door de belichtingen verbeteren of verdwijnen.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor