Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Handeczeem

Handeczeem of handdermatitis is een ontsteking van de huid van de handen en is een veel voorkomende huidaandoening. Ernstig handeczeem geeft een gebrek aan functie van de handen, zowel op het werk maar ook bij dagelijkse activiteiten.

Handeczeem: over deze aandoening

Wat is Handeczeem?

Handeczeem kan in verschillende vormen optreden. Er kan sprake zijn van roodheid, verdikking, schilfering, blaasjes, kloven.

Klik hier voor meer informatie over handeczeem

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Handeczeem zal door de dermatoloog gemakkelijk herkend worden aan de typische, uiterlijke kenmerken. Er zal uitgebreid gevraagd worden naar huid belastende factoren in het beroep, in het huishoudelijk werk en in eventuele hobby’s (‘waarmee komt u allemaal in contact?’). Soms is overleg met de bedrijfsarts noodzakelijk. Ook is het van belang te weten of men zelf, of iemand in de familie, eczeem heeft of in het verleden heeft gehad (constitutioneel eczeem). Vooral als het handeczeem samenhangt met het beroep zal onderzoek (zogenoemde ‘plakproeven’) worden gedaan naar een eventuele contactallergie.

 

De te testen stoffen worden met pleisters op de rug geplakt en 2 dagen later weer verwijderd. Na 48 uur en 72 uur wordt de reactie op de rug beoordeeld. Als het opgebrachte materiaal ter plaatse een eczeemreactie heeft veroorzaakt, is sprake van een allergie voor de desbetreffende stof.  

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven van neutrale invetzalven, hormoonhoudende of hormoonsparende zalven, tabletten en injecties (biologics). Ook kan lichttherapie gegeven worden.

Corticosteroiden voor de huid

Lichttherapie

Met wie heeft u te maken?

Dermatoloog

Allergoloog

Arts in opleiding

Verpleegkundige

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor