Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

IgG4-gerelateerde ziekte

IgG4-RD

IgG4-RD is een aandoening waarbij alle organen betrokken kunnen zijn. Het kenmerkt zich door een fibrotische vorm van ontsteking.

IgG4-gerelateerde ziekte: over deze aandoening

Wat is IgG4-gerelateerde ziekte (IgG4-RD)?

IgG4-RD kan zich manifesteren in één orgaan, maar het kan ook voorkomen in twee of meer organen. Het vaakst aangedaan zijn de lymfeklieren en de exocriene organen, zoals traan-, speekselklieren en de alvleesklier. IgG4-RD kan diverse aandoeningen imiteren wat kan leiden tot vertraging in de diagnose en behandeling. Door ontsteking in deze organen kan de functie hiervan beperkt worden en kunnen patiënten hiervan hinder of pijn ervaren.

IgG4-RD is een zeldzame aandoening. De exacte gegevens over het voorkomen zijn nog niet bekend. zijn nog niet bekend. Een ruwe schatting is dat het minder dan 1:100.000 mensen voorkomt.

Symptomen en gevolgen

De symptomen zijn afhankelijk van de lokalisatie van de ziekte. Zo zullen bijvoorbeeld zwelling of pijn rond of in de ogen kunnen optreden, terwijl bij bijvoorbeeld locatie in het hoofd of hersenvliezen neurologische symptomen kunnen geven.IgG4-RD kan ook symptoomloos verlopen, terwijl er in het bloed wel ontsteking aantoonbaar is, of organen op den duur minder goed functioneren. Langdurige ontsteking kan ook uiteindelijk tot orgaanschade leiden.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld door de patholoog-anatoom die een stukje weefsel onderzoekt. Als de diagnose is gesteld zal uitgebreid bloed- en urineonderzoek gedaan worden en een PET-CT.

IgG4-RD is een chronische ziekte en patiënten zijn langdurig onder controle van een gespecialiseerde klinisch immunoloog. Afhankelijk van de lokalisatie kunnen hierop gerichte onderzoeken voor afgesproken worden.

Adequate behandeling kan symptomen en latere complicaties voorkomen. De behandeling varieert van chirurgische verwijdering, immuunbehandeling met afweerremmende medicijnen tot bestraling en is afhankelijk van de lokalisatie en ernst van de aandoening.

Met wie heeft u te maken?

De klinisch immunoloog is altijd betrokken bij de behandeling van IgG4-RD. De klinisch immunoloog is de hoofdbehandelaar en coördinator voor de verdere zorg.

Afhankelijk van waar de IgG4-RD zich bevindt zijn ook de volgende specialisten betrokken:

  • Oogarts
  • Neuroloog
  • KNO-arts
  • Longarts
  • MDL-arts
  • Dermatoloog
  • Radiotherapeut

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor