Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Overgevoeligheid voor geluid

Hyperacusis

Hyperacusis is overgevoeligheid voor externe geluiden. Het is, net als tinnitus, geen ziekte maar een symptoom, een gevolg van verstoring van de normale geluidswaarneming. Hyperacusis kan voorkomen in combinatie met tinnitus.

Overgevoeligheid voor geluid: over deze aandoening

Wat is Overgevoeligheid voor geluid?

Vicieuze cirkel

Mensen met hyperacusis ervaren veel of sommige geluiden als te sterk, onaangenaam of zelfs pijnlijk, omdat hun tolerantie voor geluid is afgenomen. In veel gevallen lijkt er geen duidelijke schade aan het gehoor te zijn, maar blijkbaar worden geluidsprikkels te sterk verwerkt door de hersenen. Dit kan zich voordoen bij luidere of indringende geluiden, maar ook bij alledaagse of zelfs relatief zachte geluiden. Hyperacusis kan gepaard gaan met pijnklachten, duizelingen en misselijkheid, maar ook met schrikreacties en sterke negatieve emoties. Hyperacusis kan in sommige gevallen leiden tot grote beperkingen in het functioneren en een sterke vermijding van geluidsprikkels. Deze gevolgen kunnen makkelijk een vicieuze cirkel tot stand brengen, waardoor de gevoeligheid voor geluiden blijft of zelfs kan toenemen in ernst.

 

Oorzaak

Over de oorzaken van hyperacusis is nog weinig bekend. Gehoorschade of blootstelling aan harde geluiden kan een aanleiding vormen voor het direct of geleidelijk ontstaan van gevoeligheid voor geluid. Door een combinatie van negatieve factoren (stress, burn-out, overspannenheid, depressie, angst) kan extern geluid systematisch steeds meer een bron van irritatie worden en uiteindelijk leiden tot hyperacusis.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Een actieve begeleiding en behandeling, in de vorm van cognitieve gedragstherapie en desensitisatie van geluid geeft bij een meerderheid van de patiënten afname van hyperacusis en soms volledig herstel.


Met wie heeft u te maken?

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor