Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Portale hypertensie

Bij chronische leverziekten die leiden tot levercirrose kan portale hypertensie ontstaan. Dit is een drukverhoging in het aderstelsel dat bloed vanuit darmen, milt en maag transporteert naar de lever.

Portale hypertensie: over deze aandoening

Wat is Portale hypertensie?

Bij portale hypertensie kunnen zich bloedvaten ontwikkelen waardoor het bloed vanuit de buikorganen deels buiten de lever om naar het hart stroomt. Deze bloedvaten kunnen uitpuilen in de slokdarm, maag of op andere plaatsen -er wordt dan gesproken van spataderen of varices- en hieruit kunnen bloedingen ontstaan. Varicesbloedingen doen zich vooral voor in de slokdarm en in de maag, soms ook op andere plaatsen zoals de endeldarm of de twaalfvingerige darm. 

Een andere veel voorkomende complicatie van portale hypertensie is het ontstaan van ascites, dit is vochtophoping in de buikholte. Ascites kan klachten geven van een dikke, opgezette buik; andere problemen zijn het ontstaan van een infectie van dit vocht en het ontstaan van breuken, zoals navel-, lies- en littekenbreuken. 
 

Oorzaak

Er diverse andere mogelijke oorzaken voor het ontstaan van portale hypertensie. Bijvoorbeeld Nodulaire Regeneratieve Hyperplasie, of trombose van de poortader (vena portae trombose) of van de afvoerende aders van de lever (Budd-Chiari syndroom). Dit zijn leveraandoeningen waarbij veranderingen van de leverarchitectuur ontstaan. 

Wat wij voor u doen

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor