Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Levercentrum

Ons centrum biedt zorg aan patiënten met een chronische leverziekte of acute leverziekte.

Verhaal uit het centrum

Caroline den Hoed is sinds 2021 medisch directeur van het levertransplantatieprogramma in het Erasmus MC. De kleindochter van de beroemde Rotterdammer Daniel den Hoed heeft grote ambities. ‘De sterfte op de wachtlijst móet omlaag.’

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Het Levercentrum van het Erasmus MC is één van de grootste levercentra in Europa. Elk jaar bezoeken ruim 1200 nieuwe patiënten met een leverziekte onze polikliniek.

Sinds 1986 hebben we ruim 1500 levertransplantaties uitgevoerd. Er is een een dagbehandelcentrum voor ingrepen, zoals ascitesdrainages. Ook hebben we een eigen diagnostische afdeling, waar we dagelijks echografieën en fibroscans uitvoeren.

Onze artsen hebben ervaring met alle soorten leverziekten en werken nauw samen met de afdelingen Chirurgie, Intensive Care, Infectieziekten, Virologie, Pathologie en Interventieradiologie. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Verwijzen

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen medisch specialisten hun patiënten verwijzen naar het Levercentrum.

Wetenschappelijk onderzoek

Er is al veel bekend over leverziekten, maar veel ook niet. Het is daarom van belang om onderzoek te blijven doen om onze kennis uit te breiden en in de toekomst (nog) betere therapie voor leveraandoeningen te kunnen bieden. Met wetenschappelijk onderzoek worden nieuwe medicijnen getest en methoden uitgeprobeerd om zich te bewijzen in de praktijk. Mensen die meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, ook wel clinical trials genoemd, dragen bij aan de ontwikkeling van de geneeskunde.

Het kan zijn dat de arts vraagt of u wilt meewerken aan een klinisch onderzoek. Deelname aan onderzoek is altijd vrijwillig. Denk hierover even rustig na, voordat u besluit al dan niet mee te doen.

Op de researchpagina van de afdeling MDL kunt u meer lezen over het onderzoek dat wij doen. Dit gedeelte van‌ ‌onze‌ ‌website‌ ‌is gericht‌ ‌op‌ ‌onderzoekers.‌ ‌Daarom‌ ‌is‌ ‌deze‌ ‌
pagina‌ ‌in‌ ‌het‌ ‌Engels‌ ‌geschreven.‌ ‌De‌ ‌inhoud‌ ‌van‌ ‌de‌ ‌pagina‌ ‌is‌ ‌misschien‌ ‌ook‌ ‌minder‌ ‌makkelijk‌ ‌te‌ ‌begrijpen. 

Stichting voor Lever en Maag-Darm Onderzoek (SLO) 
Diverse specialisten van de afdeling MDL zijn bestuurslid van de Stichting voor Lever- en Maag- Darm Onderzoek (SLO). Deze Stichting heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek en kennis op het gebied van de ziekten van de lever, galwegen, alvleesklier en maag- darmstelsel te bevorderen. Daarnaast houdt de Stichting zich bezig met onderzoek op het gebied van de leverchirurgie en levertransplantatie. Door financiële steun van de SLO zijn o.a. per jaar tientallen medewerkers op de afdeling aangesteld om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Meer informatie vindt u op de website van de SLO.

Operatie

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor