Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Grote vaten Vasculitis

Een grote vaten vasculitis is een ontsteking van de hoofdslagader (aorta) en de grote zijtakken hiervan. Reuscel arteritis (met en zonder arteritis temporalis) en Takayasu arteritis zijn de meest voorkomende vormen van grote vaten vasculitis.

Grote vaten Vasculitis: over deze aandoening

Wat is Grote vaten Vasculitis?

Patiënten met grote vaten vasculitis hebben een ontsteking van een of meerdere grote bloedvaten. Hierdoor kunnen klachten ontstaan van koorts, nachtzweten en gewichtsverlies en spierklachten/spierzwakte. Als de slagader naar het aangezicht ontstoken is (arteritis temporalis), kan iemand nieuw ontstane hoofdpijn krijgen, pijn bij aanraking van het hoofd, pijn bij het kammen van het haar of pijn bij het kauwen. Door langdurige ontsteking van de bloedvaten kunnen complicaties ontstaan die kunnen leiden tot vaatziekten.

Naar schatting zijn er ongeveer 2500 patiënten met reuscel vasculitis in Nederland .

Soorten

Grote vaten vasculitis wordt onderverdeeld in primaire vormen van grote vaten vasculitis, namelijk
reuscel vasculitis (giant cell arteritis), ook wel arteritis temporalis genoemd en een variant die Takayasu arteritis heet . Beide worden vaker bij vrouwen gediagnosticeerd. Het belangrijkste onderscheid tussen beide is dat Takayasu arteritis meestal voor de leeftijd van 50 jaar wordt vastgesteld en reuscelarteritis na de leeftijd van 50 jaar.
In het geval van secundaire vormen van grote vaten vasculitis is er een andere onderliggende ziekte, zoals een infectie of systeemziekte, waarbij ook een of meerdere grote bloedvaten in het lichaam ontstoken zijn.

Oorzaak

Door een ontstekingsreactie, die het lichaam zelf aanmaakt, raken een of meerdere grote bloedvaten in het lichaam onstoken. Het betreft meestal een granulomauteuze ontsteking van de aorta en /of de grote zijtakken

Symptomen en gevolgen

Door de ontsteking kan iemand algemene klachten hebben van ziek zijn: koorts, nachtzweten en gewichtsverlies.
Andere klachten, die samenhangen met welk bloedvat(en) ontstoken is/ zijn, kunnen zijn: nieuw ontstane hoofdpijn
visusstoornissen ( met name aan een oog) , pijn in de kaak/ met het kauwen, spierklachten/zwakte.
Indien de ontsteking langer bestaat , kunnen complicaties optreden aan het gezichtsvermogen, maar ook verwijding van de hoofdslagader en andere vaatziekten.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast een gesprek met een arts, gevolgd door een lichamelijk onderzoek, zullen er een bloed-onderzoek, meestal een beeldvormend onderzoek en soms een biopsie worden verricht. Voor het behandelen van de ziekte, zijn verschillende medicijnen beschikbaar.

Met wie heeft u te maken?

Als door een verwijzend arts aan een grote vanten vasculitis wordt gedacht, wordt een patient meestal verwezen naar een internist , een (internist-)immunoloog, een reumatoloog. Soms wordt de diagnose gesteld en behandeld door een andere specialist met kennis van dit ziektebeeld. Specialisten met kennis en ervaring met dit ziektebeeld kunnen de diagnose stellen, maar vaak ook de behandeling verder begeleiden. Bij complicaties aan de bloedvaten, wordt soms verwezen naar een vaatchirurg.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor